Revine ora legală de vară, nu uitaţi să mutaţi acele ceasului

În noaptea de sâmbătă 25 martie spre duminică 26 martie va reveni ora legală de vară, vom muta acele ceasului cu o oră înainte şi vom dormi cu o oră mai puţin.

Revine ora legală de vară, vom muta acele ceasului cu o oră înainte şi vom dormi cu o oră mai puţin.
Revine ora legală de vară, vom muta acele ceasului cu o oră înainte şi vom dormi cu o oră mai puţin. (captură web)

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din luna martie (ora 03:00 devine 04:00).

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului. O convenţie introdusă din motive economice, întâmpinată cu entuziasm de mulţi dintre cei care se vor bucura de zilele mai lungi dar care poate fi un moment dificil pentru cei care suferă de probleme cardiace şi de somn.

Cu toate acestea, originile „orei de vară“ (sau DST 'Daylight saving time', în limba engleză) datează din timpuri antice. Istoricii amintesc că clepsidrele sau ceasurile de apă ale romanilor aveau diferite scări, în funcţie de lunile anului.

Referitor la ora de vară modernă, aceasta şi-ar avea originea la 30 aprilie din 1916, atunci când, în mijlocul Primului Război Mondial, guvernul german a decis ca toate ceasurile să-şi mute acele cu o oră înainte pentru a reduce utilizarea luminii artificiale şi a economisi energia.

Doi ani mai târziu, în 1918, şi cu acelaşi scop de economisire a energiei, tot în cadrul Primului Război Mondial, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, a semnat un decret prin care acele ceasului se mutau cu o oră înainte. Dar, toate aceste iniţiative s-au schimbat odată cu încheierea războiului.

Ora de vară a revenit la începutul anilor patruzeci, odată cu creşterea preţurilor la energie, fiind instituţionalizată din nou în mai multe părţi ale lumii.

Revenirea la ora standard. Exploatăm o oră în plus de lumină solară până la 30 octombrie, când acele ceasului se vor întoarce înapoi cu o oră, odată cu trecerea la ora de iarnă.