Revolta magistraţilor: "Nu mai este necesară amnistia dintr-o dată, e amnistie pe bucăţi"

Viorel Teliceanu
Viorel Teliceanu (InfoSud-Est)

Viorel Teliceanu, prim-procurorul primului parchet care a anunţat măsura fără precedent a suspendării activităţii din cauza modificării legilor justiţiei - Parchetul Judecătoriei Constanţa - îi transmite ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că justiţia este bulversată şi că "aşa ceva nu se mai poate", relatează Hotnews.

"Mesajul către ministrul Justiţiei este unul singur - nu se mai poate. Să se pună în aplicare de îndată recomandările MCV, care sunt obligatorii şi sunt de bun simţ. Nu cerem niciun favor, cerem să se pună în aplicare nişte principii stabilite de comisii de experţi internaţionali, obiectiv şi fără patimă politică. Dânsul este membru al Comisiei de la Veneţia. Păi tocmai dânsul nu respectă principiile statuate de Comisia de la Veneţia?", a declarat Teliceanu.

Teliceanu a declarat pentru sursa citată că modificările legilor Justiţiei au, în primul rând, un impact psihologic asupra magistraţilor, care sunt sub o permanentă presiune, dar vor duce şi la blocarea activităţii în Ministerul Public.

"Nu mai este necesară amnistia dintr-o dată, pentru că asta este amnistia, e amnistie pe bucăţi", afirmă procurorul.

Principalele nemulţumiri

  • În primul rând, posibilitatea ca în funcţiile de rang înalt din parchete să poată fi numiţi şi judecători. Se încalcă principiul separării carierelor.
  • Trecerea avizului de la Secţia de de procurori a CSM la plenul CSM pentru numirea procurorilor la vârful parchetelor. Din plenul CSM fac parte şi doi membri ai societăţii civile aleşi de Senat prin vot eminamente politic. Păi şi atunci nu asistăm la o politizare a Ministerului Public?
  • Se va crea blocaj instituţional pentru că aceste funcţii nu mai pot fi ocupate cu delegare. Se poate imagina şi ipoteza că nu mai există procuror general sau procuror-şef la DNA şi adjuncţi, care sunt şi ordonatori de credite.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că un tribunal şi patru parchete au anunţat suspendarea activităţii în urma adoptării ordonanţei pe legile Justiţiei. Totodată, magistraţii au protestat în faţa instanţelor în Braşov, Cluj şi Oradea iar astăzi se anunţă protest şi în Bucureşti.