Revoltă printre studenţii din Iaşi: Toader nu trebuie să mai fie rector. A creat o reţea de bullying academic

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Liga Studenţilor din Iaşi (LS IAŞI) se opune candidaturii lui Tudorel Toader pentru un nou mandat ca rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” şi îl acuză pe fostul ministru al Justiţiei că a folosit funcţia în scop personal, că a subminat imaginea instituţiei şi a “omorât democraţia universitară”. De asemenea, fostul ministru al Justiţiei este acuzat de crearea unei “reţele de bullying academic” prin care toţi opozanţii săi sunt supuşi unui proces de detractare continuă în rândul studenţilor.

“În contextul alegerilor din martie 2020 pentru funcţia de rector al Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (UAIC), Liga Studenţilor (LS IAŞI) se opune în mod public candidaturii lui Tudorel Toader pentru un nou mandat în această funcţie, având în vedere gravele prejudicii de imagine pe care le-a adus primei universităţi din ţară, imaginii nefaste pe care o are în spaţiul public românesc, comportamentelor sale totalitare şi folosirea funcţiei universitare în scop personal. Prin anunţarea publică a faptului că va menţine aceeaşi echipă de prorectori şi decani, Toader a transmis practic că ‘jocurile sunt deja făcute’, omorând astfel democraţia universitară. Imaginea UAIC a fost grav afectată în mandatul lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei fiind asociat cu guvernarea toxică PSD-ALDE şi cunoscut drept un constant luptător împotriva independenţei justiţiei, autorul unor decizii şi acte normative controversate şi contestate de o parte semnificativă a populaţiei, transformându-l în una dintre cele mai detestate persoane publice din România ultimilor ani”, se arată într-un comunicat transmis de LS IAŞI.

Organizaţia a mai precizat faptul că, sub conducerea lui Tudorel Toader, calitatea învăţământului şi vizibilitatea ştiinţifică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” a scăzut în mod constant, conform clasamentelor internaţionale, ajungând ca, în 2019, “cea mai veche universitate din România să nu facă parte nici măcar din clasamentul primelor 1000 de universităţi la nivel mondial, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, fiind singurele instituţii de învăţământ superior prezente în clasamentul internaţional QS Rankings”.

Mai mult, studenţii îşi justifică opoziţia faţă de candidatura lui Tudorel Toader pentru un nou mandat la conducerea universităţii lor prin faptul că “acesta a înţeles să se folosească de funcţia universitară şi ministerială pentru a-şi promova membri ai familiei sau pentru a promova persoane apropiate sau loiale lui, în detrimentul unor profesionişti care au ales să îl critice sau, cel puţin, să nu îl susţină”.

“Totodată, preocupările sale manageriale în calitate de rector se circumscriu mai mult atribuţiilor unui director general administrativ, decât unui părinte al universităţii, Toader fiind preocupat mai mult de chestiuni administrativ-gospodăreşti decât de dezvoltarea membrilor comunităţii academice, de calitatea educaţiei, de rezultatele cercetării sau de respectarea obligaţiei legale a răspunderii publice pe care o are universitatea”, se mai arată în comunicat.

De altfel, fostul ministru al Justiţiei este acuzat de Liga Studenţilor că şi-a exercitat funcţiile (de rector şi fost ministru) pe baza unei atitudini “totalitare”, lucru care “pune mari semne de întrebare cu privire la calitatea sa morală de a conduce în continuare destinele universităţii”.

“Comentariile negative pe pagina sa de socializare sunt şterse, a refuzat să acrediteze jurnaliştii critici la adresa domniei sale, a restricţionat accesul studenţilor în cadrul unor întâlniri academice, a folosit în mod abuziv serviciul de pază al universităţii şi a creat o reţea de bully-ing academic prin care toţi opozanţii săi sunt supuşi unui proces de detractare continuă în rândul studenţilor, în special, dar şi al comunităţii academice, în general. Aducem aici în vedere şi faptul că, iniţial, a interzis membrilor Senatului UAIC să se abţină de la vot, încercând să-i constrângă să voteze fie pro, fie contra iniţiativelor sale”, au mai susţinut studenţii.

Mai mult, Liga Studenţilor din Iaşi i-a transmis lui Tudorel Toader că, de fapt, candidatura sa este nelegitimă, reproşându-i acestuia că nu are nici statura morală, nici viziunea managerială şi nici capacitatea necesară pentru a readuce universitatea “măcar în primele 1000 de universităţi ale lumii”.

“Amintim faptul că Toader este coordonatorul tezei de doctorat în drept a lui Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, care s-a dovedit a fi plagiată cel puţin în proporţie de 45%, în urma unei analize a jurnalistei Emilia Şercan. În urma sesizării CNATDCU, în premieră, Comisia de Etică a Universităţii „Cuza” a refuzat să constate plagiatul, deşi avea această competenţă. În spaţiul public au apărut informaţii cu privire la strategia unor cadre didactice de a-l proteja pe Toader, de teamă că acesta şi-ar pierde dreptul de a coordona lucrări de doctorat. Consiliul de Etică şi Management Universitar, care funcţionează pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale, deja a avertizat că este posibil ca UAIC să fie sancţionată drastic, sancţiunea mergând până la suspendarea lui Toader. Prin urmare, Liga Studenţilor consideră nelegitimă candidatura lui Tudorel Toader, care nu are nici statura morală, nici viziunea managerială, nici imaginea publică şi nici capacitatea necesară readucerii Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’, măcar în primele 1000 de universităţi ale lumii, recuperând, astfel, cele 300 de poziţii pierdute în clasamentele internaţionale, precum şi reparării imaginii şi prestigiului moral al instituţiei în urma acţiunilor sale reprobabile”, potrivit comunicatului studenţilor.

Nu în ultimul rând, Diana-Alexandra Cristea, preşedinta Ligii Studenţilor (LS IAŞI), a susţinut că Tudorel Toader “dă dovadă de îndrăzneală anunţându-şi candidatura pentru cel de-al doilea mandat de rector al Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, în contextul în care protestele împotriva domniei sale au fost constante, atât din partea studenţilor şi a profesorilor universităţii, cât şi la nivelul întregii societăţi civile”.

“Încurajăm cadrele didactice care conservă spiritul moral şi intelectual al universităţii să îl contra-candideze, salvând astfel imaginea universităţii. Trebuie să înţelegem că universitatea este în pericolul de a-şi pierde definitiv prestigiul şi capacitatea de a forma o elită studenţească. Nu ne putem lăsa intimidaţi de domnul Tudorel Toader şi de „slujitorii” lui. Universitatea nu este proprietatea personală a rectorului Toader, iar depunerea candidaturii pentru poziţia de rector sau de decan este posibilă pentru orice cadru didactic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” ce îndeplineşte condiţiile prevăzute în regulamentele instituţiei. Tudorel Toader nu trebuie lăsat să omoare democraţia universitară prin jocuri de culise!”, a precizat Diana-Alexandra Cristea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne