Revoltele din Iran: Guvernul ucide peste 100 de persoane, internetul tăiat

Proteste în Iran
Proteste în Iran (Captură video)

După cinci zile de proteste masive, care au avut loc în aproximativ o sută de oraşe iraniene, generate de majorarea dramatică a preţurilor la benzină vinerea trecută, Amnesty Internaţional raportează că cel puţin 106 persoane au fost ucise.

Cu toate acestea, "Organizaţia consideră că adevăratul număr al deceselor poate fi mult mai mare, unele rapoarte sugerând că au fost ucise 200 de persoane", a afirmat Amnesty într-o declaraţie.

Guvernul iranian a întrerupt accesul la internet într-o mare parte a ţării, astfel că doar câteva videoclipuri ilustrând confruntările cu poliţia au ajuns în Occident, în primele zile de tulburări.

O declaraţie a monitorului global Oracle Internet Intelligence consideră că blocarea traficului pe internet este cel mai sever incident de acest tip observat vreodată în Iran.

Protestatarii au ieşit în stradă la scurt timp după ce guvernul a anunţat creşterea preţurilor la combustibil cu până la 300%. Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat bănci, benzinării şi clădiri guvernamentale avariate de protestatari. Unii manifestanţi scandau „jos cu Khamenei”, potrivit videoclipurilor, referindu-se la liderul suprem al ţării Ayatollahul Ali Khamenei.

Blocarea internetului a început sâmbătă seară şi a continuat până luni, potrivit unor agenţii de monitorizare a internetului.

Organizaţia Naţiunilor Unite solicită acum Iranului să ridice blocajul internetului şi să manifeste reţinere faţă de ceea ce organismul internaţional a numit număr „în mod clar foarte grav” al victimelor.

Înaltul comisar al ONU a recunoscut, de asemenea, că analizează rapoartele privind folosirea muniţiei de război împotriva demonstranţilor, pentru care activiştii spun că există dovezi video ample.

Blocarea internetului impusă de guvern sâmbătă, a lăsat aproximativ 80 de milioane de cetăţeni fără acces online.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Rupert Colville a descris că este „extrem de dificilă” să se afle numărul victimelor.

În unele dintre videoclipurile recente neverificate a fost observat că a fost declanşat focul asupra manifestanţilor.

Cifrele oficiale ale Teheranului vorbesc despre 12 decese, care includ şi poliţişti.

Potrivit oficialilor din Teheran, au fost operate peste 600 de arestări.

Zilele trecute, Departamentul de Stat al SUA a sprijinit protestele, generate de o situaţie economică încordată în ţara afectată de sancţiuni, în care au fost deja semnalate incidente de incendieri de autovehicule şi devastări de bănci datorate creşterii preţurilor la benzină, după ce regimul iranian a tăiat subvenţiile la benzină.

„Poporul iranian mândru nu tace când este vorba despre abuzurile guvernului”, a spus Pompeo într-o declaraţie publicată duminică, în care a subliniat că „Statele Unite sunt cu voi” şi se opune „tiraniei” Iranului.

Declaraţia afirma în continuare: „Condamnăm forţa letală şi restricţiile severe de comunicare utilizate împotriva manifestanţilor” şi a descris tulburările drept „povestea care se întâmplă când o clasă conducătoare îşi abandonează oamenii şi se îmbarcă într-o cruciadă pentru putere şi bogăţii personale.”

Economia iraniană a căzut sub sancţiunile americane după ce administraţia Trump a decis să se retragă din acordul nuclear iranian - numit JCPOA - şi să reimpună sancţiuni, în mai 2018, care au afectat aproximativ 80% din producţia de ţiţei a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe