Revoluţia #Rezist ajunge în muzee

Muzeul Naţional de Istorie al României (MNIR)
Muzeul Naţional de Istorie al României (MNIR) (bucurestifm.ro)

Lucrătorii muzeelor naţionale (restauratori, conservatori, muzeografi, arheologi, supraveghetori), propun o Noapte a Muzeelor „de neuitat”, desfăşurată sub deviza "Lucrez într-un Muzeu - #Exist#NuMaiRezist

„ Dragi colegi din muzeele României, dragi colegi nevăzuţi, neauziţi, neimportanţi şi consideraţi cantitate neglijabilă pentru Ministerul (Ministrul Culturii), pregăti-vă şi mobilizaţi-vă pentru o primăvară efervescentă şi o vară incendiară! Şi pentru o "Zi a Muzeelor" şi o "Noapte a Muzeelor" de neuitat! Desfăşurate sub deviza "Lucrez într-un Muzeu - #Exist#NuMaiRezist"!”, apare mesajul transmis pe pagina de Facebook a Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Ei propun şi un program de protest cu care vor merge, ca „în plimbare”, la Ministerul Culturii şi Finanţelor, la Parlament şi la Guvern, după care se vor opri în faţa Muzeelor.

”Vom pregăti pancarte pentru a fi printate peste tot în ţară, machete de postere realizate din colaje cu salarizări din muzee de pe fluturaşii din ţară pentru a fi expuse pe călăreţi în zonele de acces a publicului, imprimeuri pentru tricouri (Muzeograf -#Exist -#NuMaiRezist, Conservator - #Exist-#NuMaiRezist, Restaurator - #Exist-#NuMaiRezist, Om al Muzeului -#Exist-#NuMaiRezist)”.

De «Noaptea Muzeelor», fiecare la muzeele noastre, vom purta tricourile, ne vom plimba în tăcere cu pancartele şi vom organiza mici expoziţii pe panouri tip călăreţ sau «sandwich» la coada de acces”, arată angajaţii din muzeele naţionale.

Angajaţii muzeeelor sunt nemulţumiţi de „salariile imorale şi indecente” cu care sunt ţinuţi de 30 de ani, cei care fac educaţie şi promovează cultura românească şi de condiţiile şi presiunile sub care lucrează uneori.

„Ţinuţi de 30 de ani pe salarii de mizerie, imorale şi indecente (un supraveghetor, cu atribuţii şi de îndrumare, are după 30 de ani vechime salariu minim pe economie în condiţiile în care a lucrat mereu şi sâmbăta şi duminica, un muzeograf, conservator, restaurator, arheolog (etc.), cu doctorat făcut pe bune, cu studii şi recunoaştere internaţională, specialist de elită - maxim 2400 după 25 de ani). Oamenii ăştia fac şi educaţie, fac şi descoperiri importante, vă mândriţi cu ei la momentele festive. Am văzut că apreciaţi foarte mult doar actele spectacolelor. E bine dar, vă anunţăm ca şi noi existăm, că pregătirea unui astfel de specialist e îndelungată şi anevoiasă, că femeile de serviciu şi personalul tehnic din muzee nu au voie să greşească pentru că atunci consecinţele sunt dramatice şi ireversibile, că descoperim, manipulăm şi îngrijim zilnic un patrimoniu care poate fi de milioane de euro bucata. Chiar nimănui nu îi pasă? Colegii mei sunt la limita rezistenţei! În plus, faţă de artele spectacolului, legea ne îngrădeşte să funcţionăm ca profesie liberală deci nu putem să ne rotunjim veniturile. Suntem strict supravegheaţi, strict monitorizaţi, facem inclusiv expertize pentru justiţie, punem umărul la dezvoltarea infrastructurii prin cercetările preventive impuse de lege, educăm tânăra generaţie, ducem cultura şi civilizaţia românească pe toate meridianele, prin expoziţiile şi evenimentele pe care le organizăm....şi toate acestea pe fondul unei mizerii crunte şi nedrepte. Ne vede şi pe noi cineva? Sau trebuie să ne urcăm undeva pe scenă?”, arată dr. arhg. Mihaela Simion, într-o scrisoare deschisă, adresată lui Liviu Dragnea.

Revendicările angajaţilor din muzeele naţionale sunt ”regândirea pachetului salarial (aşa cum a fost regândit şi pentru angajaţii din artele spectacolului), deblocarea achiziţiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, şi un alt punct important ar fi ca asociaţiile tip Reţeaua Naţională a Muzeelor să fie consultate pentru orice problemă care se referă la activitatea lor. Să devină o obişnuinţă. Este jenant să o introducem în pachetul de revendicări”, a mai explicat Dragoş Neamu, pentru news.ro.

Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului. Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.