Reziduuri de pesticide detectate în aproape toate alimentele europene

Peste 97% dintre produsele alimentare europene conţin reziduuri de pesticide, arată analizele efectuate de autorităţile naţionale ale UE, potrivit unui raport publicat de l'Environnement.
Cartofi
Cartofi (Captură Foto)

Raportul anual al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care conţine rezultatele unor studii elaborate în întreaga Uniune Europeană pe tema prezenţei pesticidelor în produsele alimentare, nu a oferit surprize. Din cele 84.341 de mostre analizate, care au provenit de la produse din agricultura convenţională, 92,7% au conţinut cantităţi mici, din una sau mai multe, din cele 774 de pesticide.

Aproximativ 53,3% dintre probele testate în 2015 “nu au conţinut reziduuri cuantificabile” – ceea ce nu înseamnă că sunt fără niciun pesticid – în timp ce 43,9% au conţinut reziduuri “care nu au depăşit limitele legale”. Între timp, 99,3% dintre alimentele organice au fost fără reziduuri sau fără reziduuri în limitele legale.

Pentru a respecta standardele UE, reziduurile oricărui pesticid prezent într-un produs nu trebuie să depăşească de două ori limita legală. Dar aceste valori sunt foarte contestate, în special pentru aşa-zişii disruptori endocrini, care pot fi activi în concentraţii foarte scăzute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură