Riadul va răspunde sancţiunilor asociate cu jurnalistul Khashoggi. Ameninţă cu preţuri explozive la ţiţei

Consulatul saudit în Istanbul, Turcia
Consulatul saudit în Istanbul, Turcia (Captură Foto)

Arabia Saudită a avertizat duminică cu privire la ameninţările cu sancţionarea pentru dispariţia recentă a jurnalistului Jamal Khashoggi, după ce liderii europeni au amplificat presiunea şi doi directori americani au renunţat să participe la o conferinţă saudită pe tema investiţiilor.

Khashoggi, un rezident american şi jurnalist pentru Washington Post, care a criticat politicile Riadului, a dispărut în 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul. Turcia consideră că jurnalistul a fost ucis şi că trupul său a fost îndepărtat din Consulat. Arabia Saudită a negat acuzaţiile, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu aplicarea unei “pedepse severe” dacă se va dovezi că jurnalistul a fost ucis în clădirea Consulatului, deşi a precizat că Washingtonul se va autopedepsi dacă va opri vânzările militare către Riad.

“Regatul respinge orice ameninţare şi încercare de subminare, fie prin ameninţarea cu impunerea de sancţiuni economice, utilizarea presiunilor politice sau repetarea unor acuzaţii false”, a susţinut un oficial anonim saudit, fiind citat de agenţia de presă oficială a Riadului, SPA.

“Regatul declară de asemenea că, în cazul în care este supus vreunei acţiuni, va răspunde cu o acţiune mai amplă, şi că economia Regatului are un rol influent şi vital în economia globală”, a adăugat oficialul, fără să dea detalii.

Ambasada saudită din Washington a postat pe Twitter ceea ce a numit clarificare, mulţumind diverselor state, inclusiv SUA, pentru că s-au abţinut să “tragă concluzii pripite” în acest caz.

Ca un semnal că regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud ar putea căuta o soluţie diplomatică la incident, el a evidenţiat puterea relaţiilor saudito-turceşti într-un apel telefonic cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a afirmat duminică seara SPA.

Regele saudit i-a mulţumit lui Erdogan pentru acceptarea unei propuneri saudite de a forma un grup de lucru comun pentru a discuta dispariţia lui Khashoggi şi a precizat că nimeni nu poate submina relaţia lor.

Într-un articol publicat la scurt timp după declaraţia făcută de SPA, Turki Aldakhil, directorul general al postului de televiziune Al Arabiya, care este deţinut de saudiţi, a avertizat că impunerea de sancţiuni împotriva celui mai mare exportator de petrol al lumii ar putea declanşa un dezastru economic global.

“[Impunerea de sancţiuni] va duce la situaţia în care Arabia Saudită va eşua în angajamentul său de a produce 7,5 milioane de barili. Dacă faptul că preţul petrolului a ajuns la 80 de dolari l-a înfuriat pe preşedintele Trump, atunci nimeni nu ar trebui să excludă posibilitatea ca preţul să ajungă la 100 de dolari, sau 200 de dolari, sau chiar dublul acestei cifre”, a scris Aldakhil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe