Riadul „va recunoaşte” că jurnalistul Khashoggi a fost ucis în Consulatul său din Istanbul [rapoarte media]

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Arabia Saudită va recunoaşte că jurnalistul dispărut Jamal Khashoggi a fost ucis în timpul unui interogatoriu după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, potrivit unor informaţii apărute în presă.

Investigatorii criminalişti turci şi saudiţi care anchetează dispariţia jurnalistului de la Washington Post au plecat marţi din clădirea consulatului, după nouă ore de cercetări, potrivit Express.co.uk.

Dar în ciuda faptului că au negat că s-ar afla în spatele dispariţiei lui Khashoggi, acum, saudiţii sunt pregătiţi să recunoască faptul că jurnalistul a murit în timpul unui interogatoriu desfăşurat după ce a intrat în Consulat, în 2 octombrie, au precizat CNN şi The New York Times.

Saudiţii vor susţine că operaţiunea a fost desfăşurată „fără aprobarea” familiei regale, aflată la guvernare, potrivit CNN.

Publicaţia americană The New York Times susţine că o sursă nenumită a afirmat că prinţul moştenitor al familiei regale saudite ar fi aprobat interogarea sau extrădarea dizidentului Khashoggi înapoi în Arabia Saudită.

Ziarul mai susţine că guvernul saudit va învinui un oficial al serviciului de informaţii pentru această operaţiune.

Khashoggi era un critic vocal al familiei regale saudite.

Preşedintele american Donald Trump sugerase anterior că în spatele dispariţiei lui Khashoggi s-ar putea afla nişte „asasini”.

De asemenea, în timpul unui interviu cu emisiunea 60 Minutes de la CBS News ce a fost difuzat duminică, Trump a ameninţat cu aplicarea unei „pedepse severe” dacă se va dovedi că jurnalistul a fost ucis în clădirea Consulatului saudit din Istanbul.

Luând cuvântul luni, în timpul unei călătorii spre Florida întreprinsă cu scopul de a evalua pagubele produse de recentul uragan, Trump a recunoscut că a auzit relatările privind o iminentă recunoaştere din partea saudiţilor, adăugând că „este doar un zvon cu privire la publicarea unei informaţii”.

Preşedintele l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo pentru a se întâlni cu regele saudit Salman, într-un caz care a tensionat legăturile Casei Albe cu Riadul.

Luni, Trump a susţinut pe Twitter: „Tocmai am discutat cu Regele Arabiei Saudite, care neagă faptul că ar şti ce anume s-a întâmplat” cu jurnalistul.

„El a declarat că ei cooperează strâns cu Turcia pentru a găsi răspunsul. Imediat îl trimit pe secretarul nostru de stat pentru a se întâlni cu Regele!”, a mai scris Trump.

Echipa de investigaţie turcească a fost alcătuită din aproximativ zece persoane şi a plecat din Consulat marţi, în jurul orei locale 5 a.m.

Khashoggi, un rezident american, a dispărut după ce a intrat la începutul lunii în Consulat pentru a obţine documente necesare pentru căsătoria sa cu o femeie turcă.

Oficialii turci consideră că jurnalistul a fost ucis în clădirea Consulatului, trupul său fiind apoi înlăturat de acolo.

Acest caz a generat un val de nemulţumiri internaţionale împotriva Riadului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe