Ride2Freedom: O călătorie de 4.800 km pentru a atrage atenţia lumii asupra crimelor comise de PCC

Echipa Ride2Freedom, alcătuită din aderenţi Falun Gong în timpul unui miting din faţa sediului ONU, New York 20 iulie 2015.
Echipa Ride2Freedom, alcătuită din aderenţi Falun Gong în timpul unui miting din faţa sediului ONU, New York 20 iulie 2015. (Edward Dye/Epoch Times)

Un grup de 26 de biciclişti au hotărât să străbată 4.800 de km, din Los Angeles până în Washington, D.C., pentru a atrage atenţia asupra persecuţiei desfăşurate de regimul comunist chinez împotriva Falun Gong, o practică spirituală de meditaţie, având la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă.

Peste 3.800 de decese au fost confirmate în această persecuţie, dar cercetătorii estimează că numărul real al victimelor este de ordinul zecilor de mii. Partidul Comunist Chinez (PCC) nu este transparent în privinţa problemelor sale legate de drepturile omului.

Amnesty International estimează că cel puţin 250.000 de practicanţi Falun Gong sunt în prezent întemniţaţi în China.

Bicicliştii care au participat la această acţiune sunt cu toţii tineri, cel mai mic având 11 ani. Aceştia şi-au numit proiectul Ride2Freedom.

Tinerii provin din 15 ţări, printre care Israel, Iran şi Argentina, iar la 1 iunie s-au întâlnit la Los Angeles pentru a începe această călătorie de 45 de zile.

Grupul de tineri s-a oprit în 19 oraşe unde au discutat cu politicienii şi cu presa, întâlnindu-se chiar şi cu activistul pentru drepturile civile Jessie Jackson Sr., care şi-a manifestat suportul pentru cauza lor.

Premisa proiectului Ride2Freedom este aceea că mass media socială oferă o oarecare autoritate activiştilor tineri şi foarte tineri. Ei au organizat o campanie de selfie-uri, în cadrul căreia susţinătorii cauzei lor au postat pe mass media socială selfie-uri cu hashtag-ul #ride2freedom.

În epoca mass mediei sociale, selfie-urile pot fi dătătoare de speranţă.

De asemenea, în călătoria lor, tinerii s-au oprit să discute cu oamenii despre ceea ce se întâmplă în China. Majoritatea celor cu care au discutat nu auziseră niciodată de Falun Gong.

“Din acest motiv facem această călătorie”, a declarat principalul organizator al proiectului Ride2Freedom, Keith Ware. El a susţinut că, dacă ne uităm în trecut, regimurile opresive au slăbit lanţurile doar după ce publicul a devenit conştient de ceea ce se întâmplă.

Recoltarea de organe

În SUA, pacienţii trebuie să aştepte în medie de 5 ani pentru a obţine un rinichi pentru transplant. Media de aşteptare pentru un ficat este de 11 luni. Totuşi, website-urile spitalelor chineze se laudă cu o abilitate de a găsi organe potrivite în una sau două săptămâni.

Viceministrul chinez al Sănătăţii Huang Jiefu, adresându-se la o conferinţă a chirurgilor în oraşul sudic Guangzhou în 2006, a confirmat faptul că spitalele din China vând în mod regulat organe de la deţinuţi executaţi.

Există totuşi dovezi substanţiale că organele nu au fost recoltate de deţinuţi criminali, ci au fost furate de la persoane care sunt persecutate pentru credinţa lor – aşa zişii prizonieri de conştiinţă.

Practica recoltării forţate de organe a început înainte de declanşarea persecuţiei împotriva Falun Gong. În 1991, industria medicală chineză a recoltat organe de la uiguri, un grup de etnici turci ce locuiesc în nordul Chinei, a scris jurnalistul de investigaţie Ethan Gutmann în cartea sa “The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem”.

Prin interviuri detaliate cu supravieţuitori ai recoltării de organe, cu chirurgi chinezi şi diverşi membri ai personalului medical, Gutmann a documentat recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă, în special a practicanţilor Falun Gong, care au început să fie supuşi acestei atrocităţi în anii '90.

Gutmann l-a intervievat pe dr. Ko Wen-je, fost preşedinte al Departamentului de Traumatologie la Spitalul Naţional Universitar din Taiwan.

Ko s-a specializat în transplanturile de organe şi obişnuia să viziteze spitalele din China continentală pentru a inspecta calitatea organelor provenite din interiorul ţării. El a fost îngrijorat că prizonierii executaţi erau dependenţi de droguri sau aveau boli cu transmitere sexuală.

Chirurgii chinezi au răspuns la temerile lui Ko, afirmând (aşa cum se arată în cartea lui Gutmann), “Nu trebuie să vă îngrijoraţi pentru pacienţii dumneavoastră. Ei vor primi doar ceea ce este mai bun: toate organele provin de la practicanţi Falun Gong ... ei nu beau. Ei nu fumează. Mulţi sunt tineri şi toţi practică un qigong chinez care le întăreşte sănătatea. În curând, pacienţii dumneavoastră vor fi la rândul lor tineri şi sănătoşi.”

Wang Lijun, fostul director al securităţii publice şi viceprimar al oraşului Chongqing din sud-vestul Chinei, a confirmat de asemenea că regimul chinez a recoltat într-adevăr organe de la prizonieri de conştiinţă. Ziarul Epoch Times a aflat despre implicarea lui Wang în această recoltare de organe în anul 2012.

Canadienii David Matas, un avocat internaţional pentru drepturile omului, şi David Kilgour, fost secretar de stat pentru Asia-Pacific, au descoperit dovezi că industria chineză a transplanturilor de organe depinde puternic de practicanţii Falun Gong.

În cartea “Recoltarea Sângeroasă”, aceştia arată că practicanţii Falun Gong sunt cea mai probabilă sursă pentru aproximativ 41.500 de transplanturi de organe executate în perioada 1999 – când a început persecuţia împotriva Falun Gong – şi 2005.

Recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong a continuat cel puţin până în 2013, inclusiv, conform cercetărilor lui Gutmann.

Investigatorii continuă să cerceteze şi să convingă asociaţiile globale pentru transplanturi de organe să cenzureze China pentru practica ei ilegală.

Câţiva dintre cei 26 de tineri biciclişti de la Ride2Freedom provin din familii ai căror membri au fost torturaţi în China pentru că practică Falun Gong. Dacă analizele de sânge şi ţesuturi ar fi fost compatibile cu ale unui pacient în aşteptare, rudele lor ar fi fost ucise.

În discuţiile lor cu oamenii, bicicliştii au întâlnit şi poliţişti care au fost de acord să îşi facă selfie-uri de susţinere a cauzei lor.

În China, dacă ai discuta cu un poliţist despre persecuţia Falun Gong şi ai spune că doreşti încetarea acesteia, mai mult ca sigur că ai ajunge imediat într-o închisoare.

Mama lui Jimmy Ma, unul dintre biciclişti, a dispărut când acesta avea doar 3 ani. Aceasta a fost eliberată ulterior, după un an şi jumătate, dar apoi a fost închis tatăl său timp de cinci luni. Ma şi-a amintit de reacţia părinţilor săi de fiecare dată când cineva bătea la uşa lor. Întotdeauna se uitau pe vizor pentru a se asigura că recunosc persoana care se afla la uşă şi că aceasta nu era însoţită de nimeni.

Pedalele Păcii

Ride2Freedom nu este primul proiect de acest gen. În urmă cu 11 ani, Ware a adunat un alt grup de tineri pentru a călători cu bicicleta din Washington D.C. către Chicago pentru aceeaşi cauză. Proiectul respectiv s-a numit Pedalele Păcii.

Ware, în vârstă de 58 de ani, este un dezvoltator de proiecte de energie verde care la un moment dat a rămas blocat sub un gheţar, timp de 3 zile, în munţii North Cascade.

Simptomele degerăturilor l-au însoţit timp de 25 de ani, până când a început să practice Falun Gong în anul 2000. El susţine că prin această practică şi-a revenit şi a simţit că este necesar să facă ceva activ pentru o cauză bună.

După proiectul din 2004, în condiţiile în care persecuţia a continuat 11 ani mai târziu, Ware a hotărât să organizeze Ride2Freedom, cu un număr mai mare de participanţi şi cu mai mulţi kilometri de parcurs.

Ultima sută de metri

Grupul de tineri a sosit în Washington D.C. cu ocazia celei de-a 16 comemorări a începerii persecuţiei împotriva Falun Gong. În 20 iulie 1999, fostul dictator chinez Jiang Zemin a decis să înlăture Falun Gong datorită numărului mare al practicanţilor şi a faptului că valorile morale tradiţionale pe care le promovează practica nu sunt compatibile cu ideologia ateistă şi antiumană a comunismului.

“Compromiteţi-le reputaţia [practicanţilor Falun Gong], ruinaţi-i financiar şi distrugeţi-i fizic”, a declarat Jiang la începerea persecuţiei.

La sfârşitul călătoriei de 45 de zile, bicicliştii s-au alăturat activităţilor organizate în Washington cu ocazia acestei zile.

La unul dintre evenimentele din Washington, desfăşurat la U.S. Capitol, au participat şi 4 membri ai Congresului american iar 13 oficiali au trimis scrisori de susţinere.

“Sunteţi paşnici, sunteţi plini de compasiune, sunteţi toleranţi, sunteţi oameni care ar trebui să fiţi respectaţi pentru credinţele voastre în loc să fiţi persecutaţi de tiranii comunişti din Beijing”, a declarat republicanul Ileana Ros-Lehtinen. Aceasta a prezentat de asemenea o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor – H.Res.343 – care condamnă recoltarea de organe susţinută de stat de la prizonieri de conştiinţă în China.

După activităţile comemorative de la U.S Capitol, grupul Ride2Freedom s-a alăturat unei parade masive, unde mii de oameni din întreaga lume s-au adunat pentru a afişa, printre altele, bannere pe care erau scrise mesaje precum “Falun Gong este bun” sau “Lumea are nevoie de Adevăr, Compasiune şi Toleranţă”.

Tinerii biciclişti au învăţat o lecţie despre responsabilitatea socială. Ei au învăţat că au puterea de a aduce o schimbare în această lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură