RISE Moldova: Mercenari moldoveni în Ucraina. Au luptat în războiul din Donbas pentru bani

Brigada de mercenari moldoveni
Brigada de mercenari moldoveni (Captură Foto)

Conflictul armat din Ucraina, de la răscrucea dintre Est şi Vest, i-a atras în războiul din regiunea Donbas şi pe mercenarii moldoveni care deşi s-au dus să lupte pentru bani, nu s-au îmbogăţit, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

„Pentru mine durează cinci secunde să omor un om. Eu nu privesc în ochi niciodată. Noi suntem mercenari şi pentru noi acesta este un serviciu. Purtăm măşti, noi nu cruţăm pe nimeni”, a declarat în cadrul investigaţiei unul dintre mercenari, menţionând că decizia de a merge la război a luat-o la beţie.

Mai mult decât atât, acesta a fost ostaş cu leafă într-o formaţiune armată din autoproclamata republică populară Luhansk, zonă care a apărut pe harta în primăvara anului 2014 în urma protestelor din Ucraina şi la scurt timp după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.

Guvernarea actuală a Ucrainei consideră atât republica autoproclamata Luhansk, cât şi regiunea vecină, autoproclamata republică Doneţk drept organizaţii separatiste controlate de Federaţia Rusă.

„Ne drogam... amfetamine. Toţi supravieţuiesc cu amfetamine şi o fac până în prezent, ca oamenii să nu doarmă, nici măcar un şoarece să nu treacă pe alături. Îmi pare rău de tot şi de multe, dar cel mai mult îmi pare rău că nu am murit acolo. Cineva a rămas fără părinţi, copii, nepoţi, din cauza mea. Regret tot”, a adăugat acelaşi mercenar.

Potrivit reporterilor RISE Moldova, s-ar putea spune că în prezent circa 47-50 cetăţeni ai Republicii Moldova au fost identificaţi de către SIS că s-ar fi implicat în conflictul din estul Ucrainei, luptând de partea entităţilor separatiste-teroriste. Marea majoritate a celor care au ajuns în regiunile de est ale Ucrainei, au trecut pe teritoriul Federaţiei Ruse, acesta fiind un fapt stabilit şi probat de către Serviciului de Informaţii şi Securitate.