Robotul Curiosity Rover a găsit pe Marte sol similar cu cel din Hawaii

Cap de robot.
Cap de robot. (NIGEL TREBLIN / AFP / Getty Images)

Primele probe de nisip prelevate de robotul NASA Curiosity Rover ar putea să ofere indicii despre istoria geologică recentă a planetei Marte. După prelevarea şi scanarea probelor luate de pe Planeta Roşie, s-a constatat că robotul Curiosity a găsit sol pe Marte similar cu cel din Hawaii.

Instrumentul chemin al robotului a cernut particule fine de sol şi a îndreptat spre ele raze X pentru a determina compoziţia lor.

Aşa cum a fost deja teoretizat, o mare parte din eşantion este format din materiale "bazaltice", de origine vulcanică, similare cu cele găsite în insulele din Hawaii, informează BBC, preluat de rtv.net.

Eşantionul pare să conţină praf adus de departe de furtunile globale de pe Marte, precum şi fire mai mari de nisip, de provenienţă locală.

Misiunea, care a costat 2,6 miliarde de lire, l-a plasat pe Rover pe podeaua Gale Crater, o depresiune imensă pe ecuatorul planetei Marte, pe 6 august. Acesta a mers mai mult de 480 m la est, spre un loc numit Glenelg, un loc în care imaginile din satelit indică faptul că ar fi un nod de interes între trei tipuri de terenuri geologice diferite.

Rover a fost însă întrerupt de către echipa Curiosity, într-o regiune numită "Rocknest", pentru a obţine prima sa probă de sol marţian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură