Rogozin: SUA nu pot opri rachetele nucleare ruseşti

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Scutul american antirachetă “nu poate opri” armele nucleare ale Rusiei, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Această afirmaţie pare să marcheze o inversare a politicii moscovite de a eticheta capacităţile antibalistice americane drept o ameninţare puternică pentru securitatea rusă.

Vicepremierul Rogozin, care supraveghează complexul militaro-industrial al Rusiei, s-a lăudat cu unele progrese nespecificate în sectorul rusesc al tehnologiei militare, în timpul unei emisiuni difuzate duminică seara la postul TV rusesc de stat Rossiya 1.

“Nu vom dezvălui acele detalii tehnice nimănui”, a spus Rogozin, conform comentariilor citate de agenţia de ştiri Interfax. “Dar, vă pot spune un lucru: munca desfăşurată astăzi în domeniul tehnologiei rachetelor de luptă ... arată că nici sistemul actual de apărare antirachetă şi nici măcar cel potenţial nu poate opri sau contesta potenţialul strategic al rachetelor ruseşti.”

Scutul american antirachetă a fost de mult timp un punct de tensiune între Moscova şi Washington. În 2009, Statele Unite au renunţat la planurile pentru crearea unor baze de apărare antiaeriană în Polonia şi Republica Cehă şi şi-a schimbat atenţia pe capacitatea maritimă, parţial pentru a domoli opoziţia rusă.

Rusia a insistat că scutul antirachetă este o ameninţare pentru propria ei securitate – o viziune susţinută agresiv de Rogozin pe când deţinea funcţia de ambasador al Rusiei la NATO în perioada 2009-2011. Statele Unite – şi analiştii militari occidentali – au susţinut că sistemul este proiectat pentru a proteja aliaţii europeni de rachetele iraniene şi că Rusia nu este o ţintă.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014, senatorul american Joe Donelly a întrebat în cadrul unei audieri a Senatului în aprilie dacă SUA ar trebui să îşi întărească sistemul de apărare antiaeriană din Europa ca răspuns la invadarea peninsulei ucrainene de către Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe