Roman Polanski ar putea fi extrădat în Statele Unite

Roman Polanski la 25 mai, 2013 în Cannes, France
Roman Polanski la 25 mai, 2013 în Cannes, France (Pascal Le Segretain / Getty Images)

Renumitul regizor Roman Polanski, care a fost prezent în acest weekend la cea de-a 38-a ediţie a Festivalului de Film Gdynia din Polonia, riscă să fie arestat şi extrădat în Statele Unite ale Americii, informează hollywoodreporter.com. Cineastul a fugit din Statele Unite în 1977, în urma unui proces în care a fost acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră.

Roman Polanski a venit în Polonia joi seară şi a susţinut un master-class în faţa studenţilor de la Facultatea de regie de film din această ţară vineri după-amiază. El a fost prezent, vineri seară, la Festivalul de Film Gdynia, unde a asistat la proiecţia specială a celui mai recent film al său, "La Vénus à la fourrure", un eveniment la care accesul a fost posibil exclusiv pe baza unei invitaţii.

Organizatorii festivalului nu au vrut să discute despre prezenţa celebrului regizor la eveniment, însă un spectator a confirmat faptul că Roman Polanski se afla într-adevăr în Gdynia - un oraş la Marea Baltică -, conform relatărilor The Hollywood Reporter.

Sursa citată a mai afirmat că presa nu a avut voie să asiste la master-class susţinut vineri de Roman Polanski.

Subiectul discuţiei dintre celebrul regizor şi studenţii polonezi - care s-a purtat în limba poloneză - a fost modul cum se realizează trecerea de la scenariu la producţia finală a unui film, proiectată pe marele ecran.

Conform relatărilor unui participant la seminar, niciun student nu l-a întrebat pe Polanski despre revenirea sa în Polonia, iar cineastul francez de origine poloneză s-a referit la filmele sale preferate din ultimii ani - "There Will Be Blood" şi producţia poloneză "Suicide Room" -, nefăcând alte comentarii.

Michal Chacinski, regizorul artistic al Festivalului de Film Gdynia, a menţionat că prezenţa la proiecţia specială a filmului "La Vénus à la fourrure" s-a făcut exclusiv pe baza unor invitaţii, iar echipe de securitate au păzit strict evenimentul, la cererea distribuitorilor filmului.

Roman Polanski a fugit din Statele Unite în 1977, înainte de pronunţarea sentinţei, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul unui proces în care a fost acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. Cineastul se află în continuare sub incidenţa unui mandat internaţional de arestare şi de extrădare, fiind acuzat de viol.

Roman Polanski s-a născut în Franţa din părinţi polonezi şi este cetăţean francez. A studiat regia de film la Şcoala de Arte din Cracovia şi la prestigioasa Şcoală Naţională de Cinema din Lodz.

Acum patru ani, Polanski a fost arestat în Elveţia, unde dorea să participe la Festivalul de Film de la Zurich. Regizorul a rămas în casa lui de vacanţă din staţiunea montană Gstaad, având statutul de arest la domiciliu, în timp ce autorităţile americane încercau să obţină extrădarea sa. Cineastul a câştigat procesul, iar autorităţile elveţiene i-au permis să se întoarcă acasă, în Franţa.

Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", este şi autorul filmului "Pianistul/ The Pianist" (2002), care ilustrează povestea unui pianist scăpat dintr-un ghetou din Varşovia în al doilea război mondial. Filmul "Pianistul" a câştigat Palme D'Or la Cannes şi premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

În 2005, Polanski a regizat un remake al peliculei "Oliver Twist", după romanul omonim al lui Charles Dickens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură