„România CSR Index 2018”, la a treia ediţie

Agenţia de consultanţă The Azores Sustainability & CSR Services a organizat a treia ediţie a conferinţei “Best Practices in Romanian CSR
Agenţia de consultanţă The Azores Sustainability & CSR Services a organizat a treia ediţie a conferinţei “Best Practices in Romanian CSR (The Azores)

The Azores Sustainability & CSR Services a lansat a treia ediţie a studiului „România CSR Index 2018”, în cadrul conferinţei „Best Practices in Romanian CSR”.

Deşi se constată un interes crescut privind dezvoltarea durabilă, nivelul de transparenţă al companiilor este în continuare scăzut. Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:

Rezultatele de anul acesta arată un interes uşor crescut faţă de anul trecut, însă în continuare nivelul de transparenţă este scăzut, de exemplu aproape 40% dintre companii nu au publicat nicio informaţie despre impactul social sau de mediu pentru anul 2016.

Cele mai multe informaţii pe care le găsim sunt din categoriile “Investiţii în comunitate” şi “Impact economic” , în special datorită programelor de educaţie prin care companiile contribuie la dezvoltarea comunităţilor.

La polul opus sunt companiile cu rezultate excelente, care acordă şi mai mult interes informaţiilor non-financiare. Spre deosebire de anul trecut, când o singură companie a avut peste 90 de puncte în România CSR Index, anul acesta sunt 6 companii care au depăşit pragul de 90 de puncte.

În ansamblu, se observă o îmbunătăţire a informaţiilor despre dezvoltarea durabilă în companii, în sensul că acestea cuprind mai mulţi parametri de măsurare şi mai multe obiective de sustenabilitate.

Referitor la campaniile de CSR, tendinţa este de a acorda mai multă atenţie proiectelor care sunt corelate cu strategia de business şi cu industria din care fac parte companiile. În plus, un număr tot mai mare de companii îşi asumă mai multă responsabilitate cu privire la tradiţiile şi cultura românească, iar numărul acestor proiecte a crescut.

Rezultatele studiului România CSR Index 2018, companiile cu cel mai bun punctaj:

Gold Level: Coca-Cola HBC - 94 puncte, Kaufland România - 94 puncte, Raifeissen Bank - 92 puncte, OMV Petrom - 91 puncte, CEZ România - 91 puncte, Telekom România - 90 puncte.

Silver Level: Lidl - 79 puncte, GSK - 78 puncte, Ursus Breweries - 72 de puncte

Bronze Level: Siveco - 65 puncte, Azomureş - 58 puncte, Grupul Electrica - 56 puncte

Sustenabilitatea nu este un hobby, ci este parte din strategia grupului nostru, Coca-Cola HBC. Ca urmare, în ultimii 4 ani suntem lider al sustenabilităţii în industria băuturilor, în Europa şi întreaga lume, conform clasamentului Dow Jones Sustainability Indexes. Investitorii se uită din ce în ce mai mult la modul în care faci business, nu doar la cati bani ai, astfel că raportarea non-financiară este la fel de importantă, poate mai importanta uneori decât cea financiară, dacă arati că eşti în stare să gândeşti pe termen lung declară Irina Ionescu, Public Affairs & Communication Manager Coca-Cola HBC România.

Cel mai eficient mod de a creşte încrederea este prin educaţie, iar educaţia financiară este principala direcţie de CSR a companiei noastre - avem programe variate, de la grădiniţe până la adulţi. Foarte interesant, 45% dintre români consideră că băncile şi bancherii trebuie să îi educe financiar; de aceea, în România, adulţii sunt o prioritate pentru cursurile de educaţie financiară. Încrederea se câşţigă atunci când înţelegem nevoile şi nivelul real al celor cu care vorbim!”, adaugă Nicoleta Deliu, Head of Corporate Communications and Community Affairs, Banca Comercială Română.

În cadrul Sustainalytics, ne-am propus să sprijinim companiile să îşi îmbunătăţească performanţa economică, ajutându-le, în acelaşi timp, să devină mai sustenabile. Guvernanţa corporativă reprezintă o principală provocare pentru companiile româneşti şi necesită îmbunătatiri majore, în special în ceea ce priveşte calitatea raportării în engleză şi a politicii de remunerare”, spune Darren Willman, Corporate Governance Research Manager, Sustainalytics.

Despre România CSR Index:

România CSR index a fost lansat în 2016 şi este singurul rating din România care evaluează informaţiile non-financiare ale companiilor: informaţii despre guvernanţa corporativă, impactul economic, de mediu şi social. Indexul ia în considerare informaţiile publice şi a avut 49 de indicatori împărţiţi în 9 categorii. În plus, a crescut considerabil numărul companiilor analizate, mai exact toate cele 696 de companii care au peste 500 de angajaţi. Agenţia The Azores declară că va menţine acest nivel ridicat, pentru a putea analiza în ce fel creşte performanţa companiilor de a integra principiile dezvoltării durabile de la an la an.

Obiectivele indexului sunt încurajarea companiilor de a fi mai transparente privind impactul în societate şi recunoaşterea companiilor lider în abordarea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă.

Un flash report al studiului poate fi descărcat de aici iar raportul complet va fi publicat la sfârşitul lunii iulie.

Evenimentul Best Practices in Romanian CSR a fost susţinut de: Partener Platinum: Coca-Cola HBC România, Partener Gold: Sustainalytics, Parteneri Silver: TrustLine, Banca Comercială Română, Partener Healthy Living: Nestle

Partenerii media ai evenimentului: Wall-Street, România Liberă, The Epoch Times, Green Report, ştiri.ong, The CSR Report, PR România, The Trends, Economica.net, PRwave, Leaders Reunited, Fit Report şi Klarmedia.

Puteţi afla mai multe detalii despre eveniment pe pagina agenţiei The Azores.

***

Despre The Azores

The Azores este o agenţie de consultanţă din România, specializată în sustenabilitate corporativă şi CSR. Agenţia a fost înfiinţată în 2013 cu scopul de a sprijini companiile din România să abordeze conceptul de sustenabilitate corporativă în conformitate cu standarde recunoscute la nivel internaţional şi de a creşte nivelul de conştientizare privind responsabilitatea socială. Principalele servicii ale agenţiei sunt definirea strategiei şi raportarea de CSR.

Contact: Alina Liciu, Consultant CSR, Fondator şi Managing Partner The Azores, Email: alina.liciu@theazores.ro; Telefon: 0723 95 20 65

Epoch Times România este partenerul media al evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne