România din nou în presa Marii Britanii - iadul câinilor din Baia Mare. ATENŢIE: Imaginile pot afecta emoţional! [video]

Câine adăpost public Baia Mare
Câine adăpost public Baia Mare (Facebook)

Jurnalişti britanicii de la Daily Mail au publicat imagini şocante dintr-un adăpost public de câini din Baia Mare. Pozele au fost preluate de pe pagina de Facebook a unui băimărean iubitor de animale, care a încercat să facă public ceea ce se întâmplă în ecarisajul din oraşul său, cât şi să salveze o parte dintre căţeii care se regăsesc aici.

Înfometaţi, câinii se mănâncă între ei. În imagini apare cadavrul unui câine mutilat într-o cuşcă, dar şi alte animale care abia se mai târăsc. Titlul ştirii din ziarul Daily Mail anunţă: "Câini care mor de foame într-un adăpost din România, forţaţi să se mănânce între ei ca să supravieţuiască, salvaţi de un iubitor de animale".

Nicolae Vasile, de 24 de ani, a povestit pentru publicaţia britanică, despre condiţiile greu de imaginat din ecarisaj. Vrând să salveze câţiva maidanezi, aflaţi în stare foarte gravă, a făcut mai multe fotografii şi filmuleţe pe care le-a postat pe pagina sa de Facebook. Având un adăpost privat, tânărul a reuşit să salveze până acum 12 câini, pe care i-a îngrijit şi îi dă spre adopţie.

Jurnaliştii britanici au scris şi despre reacţia halucinantă a primarului Cătălin Cherecheş. La vederea fotografiilor, edilul a comentat: "Mâine va fi închis (adăpostul – n.r.). Să aveţi o seară frumoasă!"

De altfel situaţia câinilor fără stăpân, a adăposturilor publice din România şi modalitatea în care autorităţile au ales să rezolve această problemă, face de multă vreme subiectul ştirilor din presa din străinătate, dar şi în Parlamentul European.

Europarlamentarii Stefan Bernhard Eck şi Janusz Wojciechowski, au adus în discuţie condiţiile adesea crude din adăposturile pentru patrupede, precum şi numeroasele agresiuni ale hingherilor la adresa reprezentanţilor O.N.G.-urilor pentru protecţia animalelor.

"Mulţi oameni din ţări europene, din Germania şi multe alte ţări, au primit informaţii, sunt la curent cu modalitatea în care sunt tratate animalele străzii. Şi multe din aceste persoane sunt extrem de critice faţă de modul în care se încearcă „rezolvarea” problemei câinilor comunitari în România", a declarat europarlamentarul german Stefan Bernhard Eck, într-un amplu interviu acordat publicaţiei noastre.

Janusz Wojciechowski, preşedintele Intergrupului pentru Bunăstarea Animalelor, într-un interviu acordat spune că dacă situaţia va continua în România, iar autorităţile române nu decid să schimbe această situaţie, va continua boicotarea turismului în România.

„Dacă nu se schimbă situaţia, vom fi obligaţi să continuăm recomandarea de a nu se vizita România. Există o speranţă odată cu alegerea ca preşedinte a lui Klaus Iohannis care a fost primar al Sibiului, unde gestionarea câinilor fără stăpân a fost umană. Avem speranţa presiunii morale asupra guvernului român pentru schimbarea situaţiei.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook