România ia 1 miliard de euro împrumut de la BEI pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură

Un miliard de euro va lua statul român de la BEI, aceşti bani urmând să acopere contribuţia bugetului de stat care finanţează investiţii în domeniul transportului.
Drum în lucru
Drum în lucru (Joe Raedle / Getty Images)

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă ţării noastre un împrumut de un miliard de euro pentru cofinanţarea proiectelor prioritare de infrastructură de transport cu Fonduri Structurale şi de Investiţii (EFSI). Aceste proiecte urmează să fie implementate pe întreg teritoriul României în perioada de programare UE 2014-2020 iar valoarea lor se ridică la 6,8 miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, fondurile BEI vor acoperi contribuţia bugetului de stat care cofinanţează investiţiile prioritare în domeniul transportului în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM). Locaţia proiectelor va varia, însă majoritatea dintre acestea urmează să fie implementate în regiunile mai puţin dezvoltate din România şi / sau pe axele prioritare TEN-T(Coridoarele Pan-Europene).

Investiţiile se vor concentra pe promovarea transportului sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din reţea. De asemenea, se va pune accent şi pe dezvoltarea sistemelor de transport multiple şi pe reducerea impactului nociv al transportului asupra mediului înconjurător, anunţă instituţia financiară.

"Împrumutul BEI va sprijini investiţiile strategice de infrastructură de transport care sunt importante pentru creşterea mobilităţii, siguranţei şi interconectivităţii în România şi pentru consolidarea competitivităţii ţării. Acest proiect reprezintă un bun exemplu al cooperării BEI cu economia românească, căreia BEI îi oferă servicii de finanţare şi consultanţă accesibile pe termen lung, accelerând absorbţia granturilor UE şi stimulând creşterea şi ocuparea forţei de muncă şi îmbunatăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor", a declarat Andrew McDowell, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii.

"Dezvoltarea reţelei strategice de transport din România va fi benefică comerţului şi turismului şi va alimenta direct economia reală, dar, la fel de important este şi impactul pozitiv al conexiunilor mai rapide, drumurilor mai sigure şi sistemelor de transport mai sustenabile în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, de aceea mă bucur că fondurile politicii de coeziune şi resursele BEI sunt reunite pentru a asigura o conectivitate mai bună în România", a opinat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

La rândul său, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, susţine că acest nou împrumut este dovada bunei colaborări dintre România şi BEI, având ca scop încurajarea investiţiilor în România, punerea în practică a Master Planului general de transport convenit cu Comisia Europeană şi creşterea absorbţiei subvenţiilor UE pentru perioada de programare 2014-2020.

"Acordat în condiţii financiare favorabile şi pe termen lung, acest tip de facilitate reprezintă un sprijin suplimentar acordat efortului Guvernului român de a crea sau menţine locuri de muncă, de a reduce disparităţile sociale între diferite zone şi de a asigura bunăstarea populaţiei într-un mediu benefic, toate conducând la o creştere durabilă a economiei.

România a beneficiat deja de alte patru facilităţi similare: două facilitaţi legate de perioada anterioară de programare UE, în valoare de 1,3 miliarde de euro, şi alte două pentru perioada de programare curentă, în valoare de 660 milioane de euro, care acoperă proiectele de mediu din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Capital Uman", a declarat Mişa.

Finanţarea BEI se acordă sub forma unui împrumut pentru programe structurale (SPL), care permite atât finanţarea proiectelor mari de infrastructură, cât şi a unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor lor limitate, nu ar putea beneficia de finanţare directă de către BEI.