Protest anti-sistem de Ziua Naţională (Video)

De Ziua Naţională a României, pe Facebook se anunţă noi proteste, în continuarea valului ce a dus la schimbarea Guvernului după tragedia din Colectiv.
Protest anti-Sistem în Piaţa Universtatiii, 01. 12. 2015
Protest anti-Sistem în Piaţa Universtatiii, 01. 12. 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 21:00. La revenirea în Piaţa Universităţii după marşul spre Colectiv, un grup de protestatari, care se afla în centrul intersecţiei, a încercat să forţeze cordonul de jandarmi, provocând o busculadă, relateaza Mediafax. Aceştia s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, unul dintre protestatari fiind lovit şi căzând la pământ.

Câteva minute mai târziu, acesta s-a ridicat şi a revenit în grupul de protestatari. Ulterior, un grup de manifestanţi violenţi a încercat, pentru a doua oară, să forţeze cordonul de jandarmi din zona Fântânii, forţele de ordine imobilizându-l pe unul dintre aceştia. Doi jandarmi şi protestatarul au căzut la pământ, însă fără a fi răniţi.

Manifestaţii scandează "Fără violenţă!" şi "Voi aveţi bastoane, noi mâinile goale!". După aceste două incidente, un grup de protestatari a blocat un sens al bulevardului Magheru, întânzindu-se pe jos, în stradă.

UPDATE ora 19:25. Protestul din Piaţa Universităţii aproape s-a stins. Mai mult de jumătate dintre participanţi au pornit spre clubul Colectiv, lăsând în Piaţă doar o mână de oameni.

Înainte ca mulţimea să se disperseze, printre protestatari s-au auzit deja cunoscutele scandări ale unei galerii de fotbal, după care, la scurt timp, s-a dat semnalul de plecare.

Merită menţionat că târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii a atras de departe mult mai mulţi oameni. În timp ce la Fântână se strânseseră doar în jur de 200-250 de persoane, lângă căsuţele cu cârnaţi de oaie şi vin fiert se îmbunzeau mii de bucureşteni.

"Vedeţi câţi oameni se duc înspre târg şi ce puţini sunt aici?" întreabă, cu dezamăgire în glas, un participant.

* * *

UPDATE ora 18:30. Lângă Fântâni, un grup de tineri strânge semnături pentru un manifest anti-corupţie care are ca scop final schimbarea Constituţiei.

Cerinţele la care sunt chemaţi să adere semnatarii sunt: o lege a răspunderii ministeriale care să prevadă eliminarea avizului Camerelor pentru urmărirea penală, vot la vedere, susţinerea DNA, modificarea pragului electoral, prezenţa unui for civic format din cetăţeni la şedinţele de Guvern, Parlament etc, aplicarea corectă a legii de confiscare a averilor ilicite, precum şi depolitizare sau desfiinţarea CNA etc.

* * *

UPDATE ora 18:15. În jur de 150 - 200 de persoane s-au strâns până la această oră în Piaţa Universităţii. În mulţime flutură numeroase drapeluri tricolore, în timp ce din boxele aduse de organizatori răsună melodia lui Vali Sterian "Doamne, vino Doamne".

"Societatea până acum a fost mereu prea pasivă şi atunci politicienii îşi fac jocurile. Ei în mod evident au ţinut doar de jocurile lor şi mă bucur să văd că, de la un punct - protestele declanşate de incendiul de la Colectiv - au început să ţină cont şi de stradă.", a declarat Costin, un tânăr participant la protest, ca răspuns la întrebarea "Ce v-a scos în stradă?".

"Mi se pare că să te gândeşti la România şi la români este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci de ziua românilor!" a adăugat o tânăra aflată la câţiva paşi de el.

* * *

Ziua de 1 Decembrie, zi naţională a României, nu va fi doar o zi de parade şi defilări ci şi una a protestelor. Mii de oameni sunt aşteptaţi mâine în stradă, în Bucureşti, pentru a continua protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din clubul Colectiv.

"ROMÂNIA, ŢARA TUTUROR POSIBILITĂŢILOR, o ţară bolnavă care de la Revoluţia din '89 până în prezent domină mafia, corupţia şi hoţia condusă de-a lungul anilor de oameni care au ştiut numai să fure, iar noi românii ne-am lăsat duşi de nas, minţiţi şi sătui de aceleaşi promisiuni false.

DRAGI ROMANI, a venit ziua în care trebuie să deschidem ochii să ne trezim din somnul cel de moarte, care ne apasă de generaţii întregi, ne-am săturat să fim sclavi în propria ţară pe 01.12.2015. Haideţi să ne unim cu mic cu mare din toate colţurile ţării să obţinem schimbarea pentru o Românie curată pentru viitorul copiilor noştri!", scriu, pe Facebook, organizatorii protestului anunţat mâine, la ora 12, lângă Parlament. Link aici.

La acest eveniment şi-au anunţat participarea pe Facebook peste 44.000 de persoane.

"Trebuie să ne unim, trebuie să ne trezim din această stare, de nepăsare faţă de cei care ne conduc, faţă de cei care ne aduc moarte printre noi. Trebuie să facem dreptate pentru ei, pentru tineri care au vrut să fie o seară frumoasă şi s-a transformat într-un coşmar fără voia lor! România este plină de durere, de familii care trăiasc adevărate tragedii, familii care îşi înmormântează copiii, de tineri care suferă pe paturile spitalelor... eu unul sunt şocat, îndurerat şi fără cuvinte...de ce? Sunt tânăr şi frecventez cluburi şi localuri "gen" în orice moment se pot naşte astfel de situaţii!!!! Românii au dat dovadă de solidaritate şi de respect în aceste momente dramatice pentru ţara noastră!!!", scriu, la rândul lor, organizatorii unui alt protest anunţat în Piaţa Universităţii, marţi, începând cu ora 18. Link aici.

La evenimentul din Piaţa Universităţii şi-au anunţat participarea în jur de 5800 de persoane.

Reamintim că la începutul lunii noiembrie zeci de mii de români s-au revărsat în stradă, revoltaţi de tragedia din clubul Colectiv, tragedie ce a secerat, până acum, 60 de vieţi. Începute sub sloganul "Corupţia Ucide", protestele au devenit rapid anti-Sistem şi au dus la căderea guvernului Ponta.

Refuzând să se mulţumească doar cu demisia premierului şi dornici de o schimbare profundă, care să cureţe cangrena corupţiei din sistem, oamenii au continuat să iasă în stradă timp de şapte zile consecutiv. Piaţa Universităţii a polarizat toate nemulţumirile populaţiei, devenind un loc unde studenţii ce-şi doresc un viitor în ţară, părinţii ce vor zile mai bune pentru copiii lor, persoane îndatorate în franci elveţieni şi ajunşi să-şi vadă casele scoase la mezat, pensionari cărora pensiile nu le ajung de pe o zi pe alta, oameni care vor schimbări la CNA etc. s-au strâns seară de seară, cerând eradicarea corupţiei şi resetarea clasei politice.

În urma protestelor, s-au coagulat mai multe cerinţe de care politicienii sunt somaţi să ţină cont.