România lui Ponta: A fost adoptată legea prin care şeful DGIA va fi numit de premier

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) va fi numit personal de premierul Victor Ponta, potrivit unui nou proiect de lege adoptat marţi în Camera Deputaţilor cu 213 de voturi "pentru", 113 "împotrivă" şi 10 abţineri. Nu este primul serviciu care ajunge sub controlul premierului. Amintim că Victor Ponta a modificat legea pentru a-l numi personal pe şeful Direcţiei de Protecţie Internă a MAI, şi-a subordonat direct şeful Antifraudei, şi vrea să numească, tot direct, şeful STS, precum şi pe cel al Poliţiei Române.

Propunerea legislativă a fost semnată de parlamentarii PSD Mircea Duşa, Ion Mocioalcă, Ilie Sârbu, Gabriel Oprea şi Dan Tătaru. PNL a a votat împotriva proiectului legislativ, a declarat liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, care a subliniat că nu este normal să se schimbe arhitectura de securitate fără o dezbatere.

Scutaru a precizat că proiectul este o încercare a PSD de concentrare a puterii "în mâna unui singur om" şi a anunţat că după dezbaterea acestui proiect de lege la Senat, PNL îl va ataca la Curtea Constituţională pentru că, în opinia lui, prevederile lui schimbă "toată arhitectura de securitate".

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a declarat că "nu are nicio logică urgenţa modificării acestui proiect de lege", adăugând că "este un abuz al puterii, trebuia dezbătut mai mult în plen".

Pe de altă parte, deputatul PSD Eugen Bejenariu a explicat că "toate Serviciile (de informaţii-n.r.) din Uniunea Europeană se subordonează Primului-Ministru din acele ţări".

Preşedintele PNL Crin Antonescu a criticat recent în termen duri această ultimă iniţiativă a PSD. În opinia lui Antonescu, aceasta este de fapt "tentativa de a controla direct toate aceste servicii şi instituţii nu ţine decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală".

"Pe scurt, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei va fi, conform acestei modificări legislative, urmează a fi numit direct de prim-ministru, până acum era numit de ministrul Apărării, cu avizul CSAT. De asemenea, Departamentul de Înzestrare al Armatei, care urmează a fi comasat şi cu cel de patrimoniu, era o direcţie generală, şi acesta condus - spune proiectul de lege - de un civil sau de un militar, urmează să fie şi conducătorul acestui departament numit direct de primul-ministru.

Dacă îmi aduc aminte că acelaşi domn Victor Ponta a modificat la Ministerul de Interne organizarea, modificare în urma căreia nu ministrul de Interne mai numeşte şeful DGIPI, ci primul-ministru direct. Dacă adaug la asta, vedem, domnul prim-ministru vrea să numească direct şi şeful Poliţiei Române, pe care să-l facă secretar de stat, ajung la două concluzii: unu, că domnul prim-ministru doreşte într-o măsură mai mare decât oricare alt prim-ministru de până acum să modifice legislaţia încât toată puterea în zone foarte speciale, cu serviciu de informaţii din Interne, serviciu de informaţii din Armată, înzestrarea din Armată, şeful Poliţiei să depindă direct de persoana primului ministru; doi, nu mai are încredere nici în proprii miniştri", a precizat Crin Antonescu.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a explict care sunt, în opinia lui, motivele din spatele noii mutări strategice a PSD: „Trucul schimbării articolelor privind funcţionarea DGA (serviciul de informaţii al armatei) e următorul - În noua formă, premierul numeşte şeful DGA la propunerea ministrului Apărării, cu avizul CSAT. În vechea formă, ministrul Apărării numeşte şeful DGA, cu aprobarea CSAT. Marea porcărie este că Ponta încearcă să rezume CSAT la un rol consultativ (aviz) în numirea unui şef de serviciu secret. Acum se explică şi mutarea biroului lui Ponta la MApN. Omul asta nu are nicio limită. A ajuns să bage armata în obsesiile lui politice. O asemenea lege nu cred că poate trece de CCR”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne