România oferă mai multă protecţie împotriva violenţei domestice

La 1 septembrie 2016 va intra în vigoare Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub denumirea de Convenţia de la Istanbul.
Violenţa îmotriva femeilor
Violenţa îmotriva femeilor (pixabay)

România este una din primele ţări care au ratificat Convenţia de la Istanbul prin care se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare şi să aloce resursele necesare pentru a preveni şi a lupta împotriva violenţei de orice fel împotriva femeilor şi, implicit, a copiilor.

Iniţiativa a fost susţinută de UNICEF în România şi a fost iniţiată de deputatul Ana Birchall, reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pe problema prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a iniţiat un Grup de lucru dedicat implementării Convenţiei de la Istanbul. Din acest grup fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului, ai organizaţiilor internaţionale, ai ONG-urilor şi ai mass-media.

Printre priorităţile identificate în prima întâlnire a grupului de lucru se numără: introducerea ordinului de restricţie emis de urgenţă de către organele de poliţie pentru a asigura protecţia imediată a victimei; procedurile ex parte şi ex officio; registrul unic pentru victime şi pentru agresori; servicii de consiliere pentru agresori; informare, educare şi specializare; bugete.

„În cadrul primei întâlniri a grupului de lucru care a avut loc pe 30 august 2016 ne-am propus să realizăm o agendă a schimbărilor legislative prioritare necesare pentru armonizarea legislaţiei româneşti cu principiile Convenţiei de la Istanbul. În acest sens, împreună cu partenerii noştri de la UNICEF şi membrii grupului am stabilit o listă de priorităţi. Mă bucur că toţi cei prezenţi la discuţiile din acest grup au acceptat propunerea mea ca anul 2017 să fie declarat ”Anul fără violenţă”. Mai mult decât atât, consider că simpla noastră prezenţă în această arenă este o dovadă a angajamentului pe care ni l-am asumat în lupta împotriva violenţei în general şi a determinării de a duce până la capăt această bătălie”, a declarat Ana Birchall, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaţilor.

Violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică sunt, din păcate, fenomene încă tolerate în România. Peste 13.500 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor au fost înregistrate în 2015 de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, dar se cunoaşte faptul că fiecare caz raportat ascunde un număr foarte mare de cazuri neraportate.

„UNICEF în România salută iniţiativa Comisiei pentru Afaceri Europene de a stabili un grup de lucru pentru a accelera transpunerea Convenţiei de la Istanbul în legislaţia românească. Violenţa domestică reprezintă o problemă complexă pentru care este nevoie de implicarea tuturor stakeholderilor. Schimbarea legislaţiei este un pas foarte important care va duce la schimbări în norme, metodologii, la dezvoltarea de servicii sociale cros-sectoriale la nivel local şi judeţean, profesionişti bine pregătiţi din diferite domenii şi bugete mai mari”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Reprezentanţii Guvernului, Consiliul Superior al Magistraturii, alături de parlamentari care aparţin tuturor partidelor politice şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi ai ONG-urilor şi–au unit forţele în dorinţa comună de a preveni şi combate violenţa împotriva femeii şi violenţa domestică, fenomene ce au efecte asupra întregii societăţi, prin asigurarea de politici publice eficiente, inclusiv a cadrului juridic complet pentru protejarea femeilor şi copiilor.