România, pe locul trei în topul celor mai mici datorii din UE

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

România se află pe locul trei în topul celor mai mici datorii din UE, având o datorie 9 miliarde de euro către corpurile monetare internaţionale la finalul celui de-al doilea trimestru din 2014, relatează Ştiripesurse.

România s-a împrumutat în 2009 de o sumă totală în valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Bucureştiul s-a angajat să returneze 2,2 miliarde de euro către FMI din 2015. Din cele 9 miliarde de euro, 5 se vor îndrepta începând de anul viitor către Comisia Europeană, statul român având de achitat integral suma până în anul 2018.

Cea mai mică restanţă a ţării este către Banca Mondială, 1,7 miliarde de euro, sumă care va putea fi plătită începând din anii 2022 şi 2023.

În moneda naţională, România are de înapoiat o sumă 248,3 miliarde de lei, adică 38,5% din Produsul Intern Brut (PIB), ocupând locul trei în topul celor mai puţin datoare ţări din UE.

Pe primul loc în clasamentul celor mai mici datorii se află Estonia, cu o datorie care ajunge la 10,5% din PIB, în timp ce locul doi este ocupat de Luxemburg, care are înapoiat 23,1% din PIB-ul său.

La polul opus, printre cele mai îndatorate ţări europene la finalul celui de-al doilea trimestru se află Italia, cu o datorie de 133,8% din PIB, Portugalia, cu o datorie de 129,4% din PIB, şi Irlanda, care trebuie să înapoieze în prezent 116,16% din PIB-ul său.