România sprijină necondiţionat R. Moldova în realizarea destinului european

Hartă veche ce arată Basarabia ca parte a României
Hartă veche ce arată Basarabia ca parte a României (wikipedia.ro)

România continuă să sprijine sincer şi necondiţionat Republica Moldova în realizarea destinului european al Chişinăului, a afirmat miercuri premierul român cu ocazia comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist.

În mesajul premierului Ponta, transmis de Biroul de presă al Executivului se arată: "Astăzi, integrarea europeană este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile şi transformări sociale radicale. Integrarea europeană este însă o oportunitate nu numai a României, dar şi a Republicii Moldova, o oportunitate de a face ca graniţa care ne-a divizat vreme de două secole să devină una simbolică odată cu procesul de integrare! Guvernul României doreşte să reafirme astăzi, când comemorăm unul dintre momentele sensibile din istoria ţărilor noastre, că sprijinul României pentru Republica Moldova rămâne unul sincer şi necondiţionat, precum şi că România va face toate eforturile pentru a ajuta Chişinăul în realizarea destinului său european!".

Ponta a reiterat că anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă are consecinţe politice şi sociale dominante în România şi Republica Moldova.

"La 16 mai se împlinesc 200 de ani de la momentul în care jumătatea estică a Moldovei a fost anexată de Imperiul Ţarist. Consecinţele acestui act şi urmările lor politice şi sociale rămân în continuare dominante ale existenţei celor două state - România şi Republica Moldova. Separarea impusă de o graniţă creată de efortul politic al mărilor puteri ale epocii a dus la împărţirea în două a familiilor, credinţelor, obiceiurilor, a limbii şi a culturii comune. În numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat în ambele societăţi tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului şi au favorizat abandonarea politicilor şi a argumentelor înţelepte în favoarea beneficiilor de moment şi a pasiunilor ideologice".

Pe 16 mai, Primăria municipiului Chişinău a coborât drapelele în bernă, marcând astfel 200 de ani de la anexarea Basarabiei de Imperiul Rus. Deputaţii liberali conduşi de Mihai Ghimpu, consilierii PL din Consiliul Municipal Chişinău şi primarul Dorin Chirtoacă au depus flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Participanţii la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei. Mihai Ghimpu a menţionat în discursul său că: „Sunt 200 de ani de suferinţă, 200 de ani de umilinţe, 200 de ani în care nu am reuşit să ne decidem soarta. Chiar şi acum luptăm pentru libertatea noastră, este şi cazul lui Vădim Pisari, omorât la începutul acestui an de către un pacificator rus. E o crimă dacă uiţi suferinţele poporului tău chiar şi peste 200 de ani”.