România, ţara cu cel mai mare deficit de încasare a TVA în 2012

(photos.com)

Un studiu al Comisiei Europene (CE) publicat joi relevă că România a fost în anul 2012 statul cu cel mai mare deficit de încasare a TVA, cu 44% din veniturile preconizate. Potrivit studiului CE, în anul 2012 ţara noastră a pierdut 8,8 miliarde de euro din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării acestei taxe.

Studiul mai relevă că la nivel de UE s-au pierdut în anul 2012 circa 177 de miliarde de euro, această sumă reprezintând 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre. Cipru nu a fost inclusă în studiu, din cauza lipsei unor date.

Conform sursei citate, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost în România (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) şi Lituania (36%). La antipozi, cele mai mici deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Olanda şi Finlanda (5% din veniturile preconizate) şi Luxemburg (6%).

"Deficitul de încasare a TVA este în esenţă un indicator al eficacităţii - sau al ineficacităţii - măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei privind TVA şi a măsurilor de conformare la legislaţia privind TVA, în întreaga UE. Datele prezentate astăzi arată că mai sunt multe de făcut. Statele membre nu-şi pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea şi să ia măsuri decisive pentru a ignora aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o priveşte, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient şi mai greu de fraudat", explică Algirdas Semeta, comisarul pentru fiscalitate.

Deficitul de încasare a TVA-ului reprezintă diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi veniturile din TVA efectiv colectate şi nu se datorează exclusiv fraudelor, fiind de asemenea determinat de falimente, insolvenţe, erori statistice, plăţi întârziate sau de evitarea plăţii TVA-ului fără încălcarea legii, se precizează într-un comunicat de presă remis de CE către Epoch Times.

Reamintim că, în ultima perioadă, în România au erupt scandaluri uriaşe legate de impresionantele prejudicii cauzate bugetului de stat de mari companii, ajutate adesea de politic. Printre ele, "la loc de cinste" se află dosarul Microsoft, în care sunt implicaţi nu mai puţin de nouă foşti miniştri sau membri ai Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2010. Prejudiciul total determinat de evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni în acest dosar este estimat la 650 de milioane de euro. La cele 650 de milioane în dosarul Microsoft se adaugă alte 230 de milioane de euro în dosarul Lukoil şi, nu în ultimul rând, alte 400 de milioane de dolari pe care premierul Ponta le-a cedat companiei Kazmunay, renunţând la datoriile istorice ale Rompetrol din perioada guvernării Năstase.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie