Românii din Diaspora, revoltaţi de "campania perfidă de denigrare" desfăşurată de CV Tudor şi Miron Cozma

Preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor
Preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

"Încetaţi cu jignirea diasporei", a fost mesajul apăsat transmis de Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), după ce sute de români, stabiliţi peste tot în Europa, au cerut indignaţi organizaţiei să ia măsuri "urgente şi ferme împotriva campaniei perfide de denigrare a Diasporei", după ce tandemul format din Miron Cozma şi C.V. Tudor, şi-a permis să jignească comunitatea milioanelor de români stabiliţi în afara ţării, numindu-i "cerşetori", sau "căpşunari" şi acuzând că voturile din străinătate ar fi fost cumpărate pe câţiva euro.

"FADERE consideră jignirile celor două personaje ca fiind iresponsabile. Nu trebuie ca frustrările pentru votul covârşitor al românilor să fie canalizat spre culpabilizarea diasporei. Încercările unora de a identifica în noi ţapi ispăşitori demonstrează că nu au înţeles încă nimic din votul românilor. Ar trebui mai degrabă să ne întrebăm câţi dintre cei care au plecat din ţară, nu au fost determinaţi să-şi părăsească locurile natale tocmai de bâtele ortacilor sau de poluarea spaţiului public, lucruri de care cei doi nu sunt deloc străini", a transmis Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa a subliniat că, pe de altă parte, este ştiut faptul că marea majoritate a românilor din Diaspora sunt oameni harnici, serioşi şi au o imagine bună în ţările în care trăiesc, îi interesează soarta României, trimit mulţi bani acasă şi ar fi oricând gata să se întoarcă în ţară dacă lucrurile s-ar schimba.

"Foarte mulţi ne-au cerut acţionarea în instanţă a celor doi, iar juriştii noştri erau optimişti în privinţa reuşitei judiciare. Dar am considerat că e mai înţelept să-i lăsăm în plata Domnului. Mi s-a părut mult mai interesantă propunerea, de a organiza o chetă pentru a le putea asigura acestor personaje triste un tratament medical mai adecvat", a concluzionat Daniel Ţecu.

Duminică, Corneliu Vadim Tudor şi Miron Cozma au aruncat vorbe grele românilor din Diaspora, invitaţi fiind la postul de televiziune al lui Sebastian Ghiţă, România Tv.

"Românii care trăiesc în străinătate sunt cerşetori. Să nu vină ei să ne stabilească preşedintele. Iohannis nu e român şi nu e ortodox. Mie nu mi-e frică! În Italia s-a dat pentru un vot pentru Iohannis 40 de euro. 20 de Euro la intrarea în secţia de vot şi 20 de euro la ieşire. (...) Mie ca român niciodată n-o să-mi stabilească destinul 400.000 de români, din care 200.000 sunt cerşetori... (...) Să vină-n ţară, să sufere ca şi noi, nu să stea afară (...) Mă simt jignit că ţara nu e condusă de un român", a declarat Miron Cozma, citând gazetaromaneasca.com.

La rândul său, Corneliu Vadim Tudor a declarat: "Ţara mea e pe mâna unui handicapat, unui neamţ de mâna a doua. Sunt revoltat. (...) Iohannis a fost susţinut de Germania. Eu nu pot să trec peste străbunii mei morţi în cele două războaie mondiale. Angela (Merkel n.r.) asta să se ducă să stea la cratiţă şi să ne lase. Ne aleg nouă preşedintele, căpşunarii? Să-l ia la ei dacă îl vor."

În urma intervenţiei celor doi, România TV a decis să nu-i mai aibă invitaţi în cadrul altor dezbateri.