Românii, din nou în stradă pentru Roşia Montană. Îi scoate Guvernul Dăncilă

Mai multe grupuri civice le reamintesc românilor că, în 2013, prin proteste s-a câştigat lupta pentru salvarea Roşiei Montane. Cum soarta sitului este din nou în pericol, oamenii sunt îndemnaţi să iasă vineri din nou în stradă, pentru ca Guvernul să înţeleagă că nu poate acţiona după bunul plac ci trebuie să ţină cont de voinţa oamenilor.
”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală.
”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală. (Epoch Times România)

Indignaţi că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar fi ferit locul de distrugere prin minerit, reprezentanţii mai multor grupuri civice dau, pe Facebook, semnalul de mobilizare la proteste.

"Am reuşit în 2013, vom reuşi şi acum!", reamintesc iniţiatorii demersului, făcând apel la cei cărora le pasă de soarta munţilor ţării să iasă vineri 8 iunie, de la ora 18, în piaţa centrală din oraşul lor. În Capitală, protestul urmează să aibă loc în Piaţa Universităţii.

"Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roşiei Montane în UNESCO! Între 24 iunie şi 4 iulie, la Bahrain, se decide dacă Roşia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunţ prealabil.

“Tăcerea e de aur”, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvaţi Roşia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experienţa celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roşiei Montane ştim ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere.

Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele uşilor închise, susţinătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanţii statului şi le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puţin reale, mai mult sau mai puţin legale.

Singura noastră soluţie este să fim uniţi, să fim împreună şi să ieşim în stradă!
VINERI, 8 iunie, de la ora 18, în piaţa centrală din oraşul tău.

În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieşit în stradă şi am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura şi comunitatea din Roşia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu acelaşi entuziasm.

Am reuşit în 2013, vom reuşi şi acum!", scriu grupurile civice care promovează evenimentul.