Românii, din nou în stradă: Protest la Parlament faţă de votul pe legile Justiţiei

Deşi iniţial unele dintre grupurile civice implicate în proteste au anunţat o scurtă perioadă de "armistiţiu" ca urmare a morţii Regelui Mihai, şi-au schimbat rapid planurile după ce au văzut ce se întâmplă în Parlament cu legile Justiţiei.
Protest
Protest (Alexandru Socol Bsk)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. În jurul orei 00:00, protestul s-a încheiat.

* * *

UPDATE. Se apropie de 23:30. În momentul în care parlamentarii USR au ieşit din clădire, protestatarii au început să-i aplaude în semn de apreciere pentru opoziţia pe care au făcut-o astăzi în plen.

Pe de altă parte, unii dintre protestatarii au încercat să ajungă la maşinile parlamentarilor puterii care au părăseau Casa Poporului. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a îi împiedica.

* * *

UPDATE. Cum votul din Parlament tocmai s-a terminat, în jurul orei 23:00, protestatarii s-au dus la una dintre ieşirile din Parlament pentru a le ieşi în întâmpinare aleşilor.

* * *

UPDATE. Este ora 22:30 şi protestul continuă, la fel şi votul din Parlament.

Între timp s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru Regele Mihai.

* * *

UPDATE: Puţin după ora 21.30, lângă Parlament mai protestau doar câteva sute de persoane. Se scandează "Anticipate, anticipate!". "Parlament de hoţi şi de mafioţi!", au continuat să strige cetăţenii.

* * *

UPDATE: Protestatarii au părăsit trotuarul dinspre Parcul Izvor, unde manifestau, şi au ocupat strada. Ulterior, jandarmii i-au împins pe oameni înapoi pe trotuar şi traficul s-a reluat. În jurul orei 21.00, în stradă sunt circa 2000 de persoane. Mare parte dintre protestatari sunt comasaţi pe trotuarul dinspre parc, flancaţi de jandarmi şi câţiva pe trotuarul dinspre Parlament.

Protest
Protest (Alexandru Socol Bsk)

"Este inacceptabil ce face PSD cu justiţia, implicit cu statul de drept din România, iar imaginile pe care le-am văzut astăzi în Parlament - au fost transmite live pe Facebook şi pe mai multe site-uri - mi-e ruşine, simt ruşine! Mi-e frică şi mi-e ruşine în primul rând.

Mai este un aspect care cred că e prea puţin discutat în spaţiul public, toate aceste modificări pe care ei le fac, încadrarea anumitor fapte, independenţa procurorilor şi aşa mai departe. Cu siguranţă vor acorda într-un fel sau altul dosarul Mineriadei şi dosarul Revoluţiei. Ar fi naiv să ne gândim că acolo rămâne neschimbat totul şi doar la corupţi, Dragnea şi aşa mai departe, ăia scapă. Iar dacă este adevărat şi am vaga bănuială că este adevărat şi anumite lucrurile din acele dosare vor trebuie reîncadrate, rediscutate, se mai pensionează vreun judecător, cine ştie... acolo e istoria noastră pe care trebuie să o aflăm. Ei tot aduc în faţă CEDO şi condamnările CEDO. România are condamnări CEDO pe nedare de verdict pe aceste dosare gârlă. Deci se întâmplă nişte lucruri poate nu similare cu cele din '89, dar în acea idee cumva şi frica mea e mare. Eu de-aia ies în stradă, eu ies de frică în stradă", spune un tânar.

Protest
Protest (Alexandru Socol Bsk)

UPDATE: Un mic grup de persoane menţine continuitatea protestelor şi în Piaţa Victoriei. Acolo se protestează fără scandări, având în vedere doliul după trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai.

* * *

Câteva sute de cetăţeni s-au strâns în faţa Parlamentului, indignaţi că aleşii Puterii au decis să adopte, pe repede înainte, controversatele amendamente la legile Justiţiei. Oameni se declară de asemenea revoltaţi de atitudinea aleşilor puterii la adresa parlamentarilor USR, care au trebuit să recurgă la portavoce pentru a îşi putea prezenta amendamentele. Nu în ultimul rând, protestatarii se declară oripilaţi de modul în care Şerban Nicolae, senator al României i-a vorbit deputatei Cosette Chicirău, insultând-o în timp ce aceasta filma live şedinţa din Camera Deputaţilor.

Se scandează puternic: "Hoţii, hoţii!", "Demisia!", "PSD, ciuma roşie", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "Justiţie, nu corupţie!", "Cuib de hoţi şi de mafioţi", "Nu scăpaţi", "Noaptea hoţi, ziua mafioţi", "România cere: fără graţiere".

Protest
Protest (Alexandru Socol Bsk)

"Este ceva strigător la cer! Un parlamentar al României a vorbit ca ultimul om, ca ultimul bandit (referire la Şerban Nicolae, detalii aici - n.r.). Ce au făcut azi, ca procedură, este absolut strigător la cer. Nu s-a respectat niciun fel de procedură. Oamenii ăstia (din Opoziţie - n.r.) au vrut să dezbată fiecare articol. Adică ok, au majoritatea PSD-ALDE, dar cel puţin ar trebui să auzim ce spune toată lumea. Deci este un viol la adresa statului de drept. Părerea mea este că astăzi s-a întrecut o limită. Cred că ar trebui atacate pe toate căile legale mizeriile care s-au întâmplat azi, pentru că în final e un viciu de procedură. Procedurile acestea trebuie respectate, indiferent că cineva are sau nu majoritate. Deci trebuie atacat pe toate căile legale", a declarat un protestatar.

"Sunt zile grele pentru România. Moartea regelui a devenit pretext pentru alte manipulări. Guvernanţii au fost cuprinşi brusc de pietate. Felul insistent în care se cere linişte în ţară îmi aminteşte de ultimul discurs al lui Ceauşescu: "aşezaţi-vă liniştiţi", şi de cele iliesciene... Conducătorii fac apel la societate ca, într-un astfel de moment, în memoria regelui, să nu "producem scandal", omiţând faptul că ei îl provoacă prin politica antieuropeană şi anticonstituţională pe care o duc. Problema nu e că aceşti demni urmaşi ai comuniştilor uzează de manipulări de tip sovietic, ci faptul că mai sunt oameni care încă nu înţeleg că, sub pretextul doliului naţional, îşi rezervă de fapt liniştea necesară pentru a trece legile justiţiei prin Parlament. Odată cu subjugarea politică a justiţiei ne putem lua adio de la statul de drept. Sperăm totuşi că românii vor înţelege intenţiile manipulatoare, că nu vor ceda şantajului emoţional şi, chiar în aceste zile de doliu, să iasă la proteste. Monarhia a murit odată cu regele Mihai. Lăsăm şi democraţia să moară?", declară o protestatară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne