Românii pe primul loc. Victor Şera obţine premiul I la Olimpiada Certamen Horatianum din Italia

Victor Şera obţine premiul I la Olimpiada Certamen Horatianum din Italia
Victor Şera obţine premiul I la Olimpiada Certamen Horatianum din Italia (Ministerul Educaţiei)

Victor Şera, elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, a obţinut premiul I la Olimpiada Internaţională de Limbă şi literatură latină Certamen Horatianum (ediţia a XXXIII-a), care a avut loc la Venosa, Italia.

Comisia de evaluare a prezentat o apreciere deosebită a calităţii lucrării elevului clujean: „Mesajul textului lui Horatius este exprimat clar, printr-o traducere cursivă, fidelă textului original. Comentariul literar, construit de o manieră precisă şi originală în acelaşi timp, bogat în interpretări stilistice adecvate, dezvoltă tema propusă în mod pertinent, erudit şi exhaustiv”.

În Italia s-a deplasat şi elevul Paul Horea Hossu, clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, precum şi prof. dr. Alexandru Cristian Dudău de Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, care i-a pregătit pe elevi.

Olimpiada Internaţională de Limbă şi literatură latină Certamen Horatianum s-a desfăşurat în perioada 14-17 aprilie 2019, la Venosa (Italia), fiind considerată una dintre cele mai prestigioase competiţii umaniste din învăţământul preuniversitar european, recunoscută de UNESCO pentru promovarea excelenţei în educaţie şi a patrimoniului cultural universal.

Ca urmare a acestui rezultat obţinut la ediţia din anul 2019, România îşi consolidează poziţia a treia în clasamentul internaţional al distincţiilor acordate în istoria concursului.