Românii sărbătoresc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Marş pentru reîntregire 2012 - Basarabia Pământ Românesc (poză de arhivă)
Marş pentru reîntregire 2012 - Basarabia Pământ Românesc (poză de arhivă) (Gela Lazăr/Epoch Times)

Românii de pe cele două maluri ale Prutului vor celebra, vineri, 97 de ani de când Sfatul Ţării de la Chişinău, întrunit în şedinţă solemnă, a hotărât, prin majoritatea absolută a votului, Unirea Basarabiei cu România, după 106 ani de dominaţie rusă.

În Bucureşti, evenimentul va fi marcat prin formarea unei imense "hărţi umane" a României Mari. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 anunţă un flashmob inedit dedicat unirii Basarabiei cu România. Acţiunea va avea loc astăzi, începând cu ora 18, şi se va desfăşura în zona statuilor de vis-a-vis de Universitate unde participanţii vor forma o hartă umană a României Mari.

"Cu mic, cu mare, unioniştii vor avea parte şi de o surpriză: un spectacol de lumini şi culori tricolore.", au anunţat pe Facebook organizatorii evenimentului.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a organizat acţiuni dedicate Unirii şi la Bacău. La Complexul Muzeal „Ion Antonescu” din Bacău va avea loc, începând cu ora 10.00 o dezbatere pe teme istorice la care vor participa invitaţi de marcă de peste Prut oficialităţi locale, organizaţia studenţească Grupul de Iniţiativă Basarabeană precum şi elevi şi studenţi din Bacău.

Cei 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor fi serbaţi în continuare printr-un spectacol care va avea loc la Teatrul Bacovia la ora 16.00. Vor urca pe scenă valoroşi interpreţi şi instrumentişti ai trupei Haiducii din Costeşti, raionul Ialoveni, aflat în vecinătatea capitalei Chişinău.

Unirea Basarabiei cu România va fi marcată şi la Parlament. Deputatul Eugen Tomac, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliul Româno-American, organizează la Camera Deputaţilor conferinţa „Unirea Basarabiei cu România. Realitate istorică şi model de viitor", dedicată împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La eveniment vor participa personalităţi din mediul politic, academic şi cultural, bloggeri, jurnalişti, precum şi peste 100 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului.

Şi studenţii vor celebra momentul istoric de acum 97 de ani. Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) organizează vineri, ora 12, conferinţa 'Integrarea Europeană a Republicii Moldova - Încotro?', la ASE, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică, Sala 2013, informează Radio România.

Unirea va fi celebrată şi pe Arenele Romane, printr-un concert Zdob şi Zdub şi Alternosfera, cu participarea trupei Cuibul. Concertul, organizat de Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare PRUT şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român va începe la ora 19.

În Moldova de peste Prut, la Chişinău, vechiul sediu al Sfatului Ţării, Parlamentul Basarabiei găzduieşte astăzi, începând cu ora 10:00, conferinţa ştiinţifică „Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România - 27 martie 1918”, manifestare organizată în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Primăria Municipiului Chişinău, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Centrul de Cultură şi Istorie Militară, ce include comunicări şi lansări de carte ale istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului

Tot în Chişinău, însă duminică, moldovenii vor forma un lanţ viu în jurul Guvernului: "E momentul pentru o nouă acţiune importantă: pe 29 martie ne adunăm cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu un drapel tricolor în mână, pentru Patrie şi Onoare. Se împlinesc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara, prin votul majoritar al membrilor Sfatului Ţării. Venim cu un steag tricolor, facem ce trebuie pentru o nouă UNIRE.", anunţă organizatorii, pe Facebook

Unirea Basarabiei cu România va fi celebrată şi peste hotare. Diaspora unionistă a pregătit acţiuni pentru a sărbători unirea Basarabiei cu României, scrie Hotnews. Românii din Paris, Roma, Padova, Veneţia, Bologna, Atena, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Luxemburg, Dublin, precum precum şi în oraşe din Elveţia, Germania, Suedia şi Statele Unite ale Americii vor afişa bannere cu mesaje referitoare la adevărul istoric şi la necesitatea reîntregirii naţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.