Rosian Vasiloi: Pe lângă exerciţiile militare, Tiraspolul se pregăteşte pentru prezidenţialele din 18 martie din Rusia

Militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse, cât şi trupele paramilitare separatiste, sunt implicaţi în toate activităţile organizate de Ambasada Federaţiei Ruse privind alegerile prezidenţiale, fără controlul autorităţilor Republicii Moldova, a specificat expertul.
Şedinţa colegiului militar al pretinsului minister al apărării cu participarea liderului separatist Vadim Krasnoseliskii
Şedinţa colegiului militar al pretinsului minister al apărării cu participarea liderului separatist Vadim Krasnoseliskii (rosianvasiloi.blogspot.md)

În ultimele două săptămâni, în regiunea separatistă transnistreană au fost prelungite activităţile de pregătire de luptă ale Trupelor Operative ale Federaţiei Ruse (TOFR) care, în opinia expertului în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, nu au nimic cu misiunea de pacificare.

În perioada celor două săptămâni menţionate, TOFR a desfăşurat 8 exerciţii, din care 2 fac parte din clasamentul combatant comun şi 6 umanitar. La rândul lor trupele paramilitare a regimului separatist au desfăşurat 17 evenimente, 5 din categoria celor combatante şi 12 din categoria umanitară.

Luându-le pe rând, expertul IDIS ”Viitorul” s-a oprit mai întâi la exerciţiul militar a subdiviziunilor de apărare radiologică, chimică şi biologică, interoperabilitatea căruia, conform legendei, a fost asigurată cu forţele de pompieri şi salvatori ai regiunii separatiste, incluzând şi lichidarea de avarii la obiectele GOTR.

Exerciţiul militar cu cercetaşii pentru îndeplinirea misiunilor specifice se desfăşoară conform directivei speciale a Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse (DMVFR). Conform legendei, cercetaşii au îndeplinit sarcini de organizare a ambuscadelor după linia frontului, observaţie, supravieţuire în condiţii extreme, precum şi luarea prizonierilor, acapararea documentelor secrete.

Potrivit expertului în politici de securitate, exerciţiul s-a desfăşurat în comun cu forţele paramilitare separatiste, fiind implicate toate subdiviziunile de cercetare a pretinsului minister al apărării din regiunea transnistreană, până la 100 militari.

Un alt exerciţi militar desfăşurat în regiunea secesionistă a fost exerciţiul tactic de stat major condus de către pretinsa conducere a statului major a forţelor separatiste, colonelul Sergiu Gherasiutenco. Conform legendei, ofiţerii de stat major au condus acţiunile de luptă în "apărarea frontierei de stat" în caz de incursiune armată a inamicului, precum şi conducerea unităţilor.

În context, expertul a menţionat şi despre ”şedinţa colegiului militar a pretinsului minister al apărării cu participarea liderului separatist Krasnoseliskii”. Apărarea şi securitatea regiunii separatiste au fost stabilite ca priorităţi de bază ale pretinselor autorităţi, iar pentru măsurile cu privire la consolidarea capacităţilor de apărare aau fost stabilite scopurile şi sarcinile de bază.

Exerciţiul tactic al subdiviziunilor de artilerie a fost deschis ”solemn” de către aşa-zisul şef de artilerie al pretinselor forţe armate, colonelul Albert Gnatovschii, care în timpul discursului său a menţionat că "artileria este dumnezeul războiului (ru. Артиллерия - бог войны)".

Conform legendei, inamicul a "încălcat frontiera de stat", sarcina subdiviziunilor fiind distrugerea lui şi neadmiterea întoarcerii pe teritoriul său. Exerciţiul s-a finisat cu trageri de luptă pe poligon din toate piesele de artilerie aflate în dotare”, a scris Rosian Vasiloi pe blogul său.

Printre alte exerciţii militare care se desfăşoară aproape zilnic în stânga Nistrului cu participarea militarilor ruşi se numără şi exerciţiul de stat major. Mai mult decât atât, potrivit expertului, au avut loc şi evenimente cu caracter umanitar, propagandistic şi de manipulare, inclusiv cu implicarea copiilor.

Autorităţile nu au avut nicio reacţie la exerciţiile din perioada examinată, precum şi evenimentele de pregătire către exerciţiul electoral din 18 martie curent. Pe 12 februarie reiteram lipsa unei reacţii din partea autorităţilor la decretul lui Putin cu privire la integrarea armatei autoproclamatei Osetia de Sud în Forţele Armate Ruse, după ce a fost ratificat de Duma de Stat a Federaţiei Ruse la 24 ianuarie a.c. şi aprobat de Consiliul Federaţiei. Nici până în ziua de azi nu avem un răspuns la întrebările noastre”, a conchis expertul în politici de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe