Rosneft: Preţul petrolului ar putea scadea la sub 60 de dolari pe baril anul viitor

Igor Sechin, arhivă
Igor Sechin, arhivă (Alexander Aleshkin / Epsilon / Getty Images)

Cel mai puternic oficial rus al sectorului petrolier, Igor Sechin, a declarat joi într-un interviu pentru un ziar austriac că preţurile la petrol ar putea scădea la sub 60 de dolari pe baril în prima jumătate a anului viitor.

Sechin, directorul executiv al Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, a mai spus că producţia petrolieră americană va scădea după anul 2025 şi că ar trebui să fie creat un consiliu al pieţei petrolului care să monitorizeze preţurile. Sechin a făcut aceste afirmaţii în aceeaşi zi în care carterul OPEC s-a întâlnit în Viena şi a decis să nu reducă producţia petrolieră.

“Ne aşteptăm să fie posibilă o reducere a preţului la petrol la 60 de dolari pe baril sau chiar mai jos, dar numai în prima jumătate a anului viitor sau mai degrabă la sfârşitul primei jumătăţi a acestuia”, a spus Sechin pentru ziarul Die Presse.

Joi, OPEC a decis împotriva unei diminuări a producţiei, care ar fi ajutat la creşterea preţurilor petrolului pe plan global. În urma deciziei, preţul ţiţeiului Brent a scăzut la 73 de dolari pe baril.

De asemenea, după ce discuţiile de marţi dintre Rusia, Arabia Saudită, Venezuela şi Mexic nu au dus la niciun acord, mesajul Moscovei a fost clar: se va menţine producţia zilnică de petrol de aproximativ 10,5 milioane de barili.

Totuşi, Sechin, a cărui ţară nu este membru OPEC, a declarat că Rusia are potenţialul de a reduce producţia cu 200.000 până la 300.000 de barili pe zi dacă preţurile rămân la un nivel scăzut.

Directorul executiv al Rosneft a mai declarat joi că, în ciuda deciziei OPEC, activitatea companiei sale nu va fi afectată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie