Roverul Curiozity sărbătoreşte şapte ani pe Marte cu o nouă enigmă [video]

Se studiază roci care povestesc despre evoluţia unui lac antic
Fotografie panoramică de „Teal Ridge”
Fotografie panoramică de „Teal Ridge” (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Roverul Curiosity sărbătoreşte şapte ani pe Marte. De fapt, pe 6 august 2012, robotul explorator, după opt luni de călătorie în spaţiu, atingea solul craterului Gale cu o aterizare emoţionantă de şapte minute, care a dat startul misiunii sale. În ciuda unor probleme tehnice la roţi şi la burghie, în aceşti ani Curiosity a reuşit să străbată 21 de kilometri şi să urce 368 de metri, colectând imagini uluitoare, mostre de sol şi descoperiri preţioase despre trecutul Planetei Roşii care au entuziasmat întreaga lume.

Pentru a sărbători acest succes, NASA a publicat o fotografie panoramică spectaculoasă de 360 de grade a „Teal Ridge” şi o imagine detaliată a unei stânci numită „Strathdon”, formată din zeci de straturi de sedimente care vorbesc despre evoluţia turbulentă a unu lac antic prezent în trecut în craterul Gale.

„Nu este vorba despre un lac static, neschimbat”, explică cercetătoarea Valerie Fox de la California Institute of Technology (Caltech). "Acest lucru ne ajută să ne modificăm viziunea destul de simplistă despre ariditatea planetei Marte. Nu a fost un proces liniar, istoria apei este mult mai complexă".

Reconstruirea va fi un puzzle frumos care va ţine robotul explorator ocupat, aflat acum la jumătatea drumului printr-o regiune bogată în minerale de argilă de pe Muntele Sharp, care domină craterul Gale.

Departe de finalul misiunii sale ştiinţifice, Curiosity a colectat recent cea de-a 22-a probă de sol marţian. Încă îi mai rămân câţiva ani buni de muncă înainte ca bateriile nucleare să se degradeze în aşa măsură încât să-i limiteze operaţiunile. Din acel moment roverul va trebui să acumuleze energie pentru a putea continua explorarea Planetei Roşii.