Rugby: Fiji a cucerit Pacific Nations Cup 2015

(Alan Crowhurst / Getty Images)

Selecţionata de rugby a statului Fiji a cucerit ediţia din acest an a Pacific Nations Cup, câştigând în finala competiţiei cu 39-29 Şamoa, într-o partidă care s-a desfăşurat, luni seara, pe Swangard Stadium din Burnaby, informează site-urile sportive internaţionale de specialitate.

Fijienii au făcut un adevărat spectacol, reuşind nu mai puţin de 5 eseuri, dintre care patru au fost transformate, şi fructificarea a doua lovituri de penalitate, în timp ce adversarii lor au punctat din trei încercări, una singură transformată, şi patru lovituri de pedeapsă. Jucătorul meciului a fost declarat mijlocaşul la grămadă al fijienilor, Nikola Matawalu, care activează la Glasgow Warriors (Scotia), care a reuşit şi un eseu în minutul 20.

Pe locul 3 s-a situat Tonga (pe care România o va întâlni într-un meci-test pe 5 septembrie, la Bucureşti — n.r.) care, în finala mică, a învins Japonia cu 31-20, în timp ce naţionala Statelor Unite a încheiat pe locul 5, câştigând partida cu reprezentativa Canadei, scor 15-13. De altfel Canada, adversară a ''Stejarilor'' în grupele Cupei Mondiale din Anglia, nu a izbutit nicio victorie în ediţia 2015 a Pacific Nations Cup, chiar dacă în meciurile cu Şamoa şi SUA a pierdut la mare luptă.

Pe de altă parte, într-un meci-test, naţionala Uruguayului a învins, la Montevideo, pe Estadio Charrua, cu 30-26, selecţionata Argentina XV (din care au lipsit mai mulţi titulari care se pregătesc pentru ultima confruntare din The Rugby Championship cu Africa de Sud — n.r.).

În perspectiva Cupei Mondiale, care va debuta pe 18 septembrie, în Anglia, mai multe meciuri de pregătire vor avea loc pe parcursul lunii august şi în prima parte din septembrie.

Astfel, pe 8 august, pe Millennium Stadium din Cardiff, rivalele din Six Nations, Ţara Galilor şi Irlanda se vor confrunta într-o partidă a orgoliilor care numai amicală nu se anunţă a fi. ''Verzii'', locul 3 mondial şi deţinătorii trofeului Celor Şase Naţiuni din acest an, nu pot uita că au fost învinşi de galezi în meciul direct al turneului, din luna martie, cu 23-16, şi vor să-şi ia revanşa, în timp ce galezii trebuie să demonstreze că victoria din urmă cu 5 luni nu a fost întâmplătoare şi că sunt o echipă constantă.

Naţionala României (locul 17 mondial) va avea primul meci-test pe 14 august, ''Stejarii'' urmând să întâlnească, pe Headingley Stadium, din Leeds, pe Yorkshire Carnegie, echipă care evoluează în al doilea eşalon valoric din Anglia — RFU Championship — şi care a încheiat ediţia trecută pe locul 6. Yorkshire Carnegie, cunoscută mai mult sub fosta titulatură, Leeds Carnegie, este o mai veche cunoştinţă a fostei selecţionate ''Lupii'' Bucureşti, care a reprezentat România în AMLIN Challenge Cup, a doua competiţie rugbystică europeană inter-cluburi. În 2009, Leeds câştiga ambele partide contra românilor, 10-6 la Bucureşti, respectiv 47-0 în retur. În 2010, de asemenea, englezii câştigau cu 23-9 pe ''Arcul de Triumf'' şi cu 26-6 pe Headingley Stadium.

Pe 15 august vor urma cinci meciuri extrem de interesante. Astfel, Japonia (locul 9 mondial) va juca, pe Chichibunomiya Rugby Stadium din Tokyo contra unei selecţionate mondiale, Noua Zeelandă va înfrunta din nou Australia, Irlanda va întâlni Scotia, pe Aviva Stadium din Dublin, Anglia va da piept cu eterna rivală Franţa, pe Twickenham, iar Argentina va juca acasă cu Africa de Sud.

Seria partidelor din al patrulea week-end al lunii august va fi deschisă de confruntarea dintre România şi scoţienii de la Edinburgh, partidă care va avea loc pe The Greenyards Stadium din Melrose. Edinburgh a fost finalista ediţiei din 2015 a Cupei Challenge, pierzând în actul final în faţa echipei Gloucester (Anglia), cu scorul de 13-19. Pe 22 august vor urma meciurile: Japonia-Uruguay, Italia-Scotia, Franţa-Anglia (pe Stade de France) şi Canada-Statele Unite.

Ultimul week-end din august va fi unul cu nu mai puţin de 7 meciuri: Newcastle Falcons (Anglia) — Georgia, Japonia-Uruguay, Irlanda—Ţara Galilor, Barbarians — Şamoa, Scotia — Italia, Canada — Glasgow Warriors (Scotia), Statele Unite — Harlequins (Anglia).

Alte 11 confruntări-test internaţionale sunt programate în intervalul 2-6 septembrie, printre care şi România — Tonga, pe 5 septembrie, pe Stadionul Naţional ''Arcul de Triumf'' din Bucureşti.

Rugby World Cup 2015 va avea loc în perioada 18 septembrie — 31 octombrie şi se va desfăşura pe stadioane din Anglia şi Ţara Galilor. Meciul de deschidere va fi cel dintre Anglia şi Fiji.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport