Ruina Venezuelei continuă. Maduro jură că se va răzbuna pe brutării

Guvernul venezuelean susţine că va expropria brutăriile care nu se vor conforma noilor reglementări guvernamentale.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

În cadrul unei dispute tot mai mari între guvern şi brutării, oficialii venezueleni au declarat că brutăriile ar putea fi amendate dacă oamenii vor trebui să stea la cozi pentru a-şi cumpăra pâine. Din cauza lipsurilor severe de produse, venezuelenii sunt nevoiţi deseori să stea la cozi timp de mai multe ore pentru a-şi cumpăra produsele de bază.

Dar guvernul venezuelean motivează că lipsurile sunt cauzate de un “război economic”.

Întrucât Venezuela nu produce grâu şi se bazează pe importuri, grâul importat este trimis la mori şi apoi distribuit.

Guvernul venezuelean învinuieşte brutăriile pentru lipsa pâinii, acuzându-le că folosesc făina ce le-a fost alocată pentru a face produse de patiserie în loc de pâine, cu scopul de a-şi maximiza profiturile.

Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat duminică faptul că vor fi trimişi inspectori la 709 brutării din Caracas, capitala Venezuelei, pentru a se asigura că acestea respectă noile reglementări.

Maduro a declarat că “speculanţii care ascund pâinea vor fi deferiţi justiţiei. Ei vor plăti, v-o jur. Cei responsabili pentru războiul pâinii vor plăti şi ar fi bine să nu se plângă justificând că este vorba de o persecuţie politică”.

Vicepreşedintele ţării, Tareck El Aissami, a avertizat că “brutăriile care nu respectă [reglementările] vor fi confiscate de căte guvern”.

Protestele anti-guvern din ultima perioadă s-au transformat într-un test-cheie de rezistenţă pentru Maduro, în contextul unei crize politico-economice de amploare care destabilizează ţara, care deşi este bogată în petrol, suferă din cauza scăderii drastice a preţurilor acestuia.

Ca urmare a situaţiei economice foarte grele a Venezuelei, oamenii sunt obligaţi să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse - în cazul în care acestea sunt disponibile. Altfel, ei trebuie să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt cu mult mai ridicate, sau să recurgă la soluţii disperate precum căutarea prin gunoaie, braconaj, tâlhării şi jafuri.

Unii venezueleni au trebuit să treacă graniţa în Brazilia şi Columbia pentru a-şi procura alimente şi diverse produse de bază pe care le găsesc cu greu în propria lor ţară. Viaţa normală s-a deteriorat, iar ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.