Ruladă de dovlecei umplută cu ciuperci

Rulada de dovlecei
Rulada de dovlecei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dovlecelul este o legumă de vară îndrăgită de mulţi dintre noi. Se poate prepara într-o multitudine de variante: de la supe, tocăniţe, chiftele şi alte mâncăruri, toate la fel de apreciate şi gustoase. Această combinaţie de dovlecei şi ciuperci poate fi un aperitiv excelent pentru petreceri sau un fel de mâncare pentru un prânz uşor şi delicios.

Ingrediente:
500 g dovlecei
30 g unt
2 cepe verzi tăiate mărunt
sare şi piper
4 ouă mari
1 linguriţă pătrunjel verde tocat
4 linguri pesmet

30 g parmezan ras

Pentru umplutură:
150 g ciuperci
30 g unt
100 g ceapă verde tocată
100 g ardei roşu
sare şi piper
1 lingură de amidon
120 ml lapte

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180° C.

Se unge o tavă de (33 x 23 x 2.5 cm) cu unt sau ulei, apoi se pune pe fund, o bucată de hârtie de copt de dimensiunea tăvii.

Dovleceii se spală, şi se curăţă de capete. Se dau pe răzătoarea cu găuri mari, se presară cu sare şi se lasă să stea vreo 15 -20 minute să lase apa. Se pun apoi într-o strecurătoare şi se clătesc de sare sub jet de apă rece, după care se storc bine cu mâinile.

Untul se pune la topit într-o tigaie, se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte timp de 1-2 minute, până se înmoaie. Se adaugă dovlecelul ras şi se găteşte în continuare cam 5-6 minute, amestecând bine. Se adaugă sare şi piper apoi se dă la o parte şi se lasă să se răcească.

Între timp se separă ouăle de gălbenuş şi albuş. Într-un castron separat, se bat albuşurile spumă.

După ce dovlecelul s-a răcit, se adaugă frunzele de pătrunjel tocate mărunt, pesmetul şi gălbenuşurile de ou şi se amestecă bine până când se omogenizează.

Se adaugă albuşurile spumă, şi se amestecă uşor prin rotire.

Compoziţia se toarnă în tavă, se nivelează şi se coace la cuptor, până la când rulada creşte, culoarea devine aurie şi începe să se desprindă uşor de marginea tăvii (15 minute).

Întindeţi pe masă un prosop de bucătărie curat, peste care aşezaţi o bucată de hârtie de copt de aceeasi dimensiune ca şi mărimea tăvii. Peste hârtie presăraţi parmezanul ras.

Scoateţi rulada din cuptor, verificaţi dacă rulada e desprinsă de jur împrejur, dacă nu desprindeţi-o folosind o paletă sau un cuţit de plastic.

Răsturnaţi rulada pe hârtia presărată cu caşcaval şi lăsaţi-o să se răcească.

Prepararea umpluturii:

Ciupercile, ceapa şi ardeii se spală bine, apoi se mărunţesc.

Untul se topeşte într-o tigaie, se adaugă ceapa verde tocată şi se căleşte timp de 1-2 minute. Se adaugă ardeii şi ciupercile tăiate şi se continuă gătirea cam 10 minute până când ciupercile se înmoaie. Se condimentează cu sare şi piper.

Se amestecă amidonul în laptele rece, apoi se toarnă peste amestecul de ciuperci şi amestecând la foc mic, până când compoziţia se îngroaşă.

Întindeţi umplutura peste ruladă, având grijă să lăsaţi câţiva centimetri fără umplutură pe partea longitudinală, unde doriţi să terminaţi rolul.

Ţinând prosopul de bucătărie cu ambele mâini, rulaţi rulada uşor, după care o mutaţi cu grijă pe o platou.

Pentru servire se taie în felii de 3 cm grosime. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură