Ziua 58. "Este culmea ironiei să fie ei cu ochii pe Justiţie, noi suntem cu ochii pe ei!"

Cei aflaţi la Putere, care transmit, prin intermediul Ministrului Justiţiei, că sunt cu ochii pe DNA şi pe statul de drept, să nu uite că, de fapt, Strada este cu ochii pe ei şi nu le mai permite abuzuri, transmit protestatarii.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21, ca în fiecare seară, protestatarii au cântat imnul în timp ce au luminat Piaţa Victoriei cu telefoanele mobile şi lanternele. La finele imnului, s-a scandat, îndelung, România, trezeşte-te! şi Demisia!

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, unde protestează paşnic, acompaniaţi de ritmurile unei tobe.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, pe fundalul veştilor date astăzi de ministrul Justiţiei, care a anunţat că, deşi Kovesi şi Lazăr nu vor fi revocaţi din funcţie, activitatea le va fi monitorizată pentru a nu ieşi din "matca constituţională" a competenţelor pe care le au. Astfel, potrivit lui Toader, se impune "necesitatea instituirii unei atente monitorizări a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei."

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai explicat că DNA a greşit cu anchetarea OUG 13, perturbând activitatea Guvernului iar CCR a stabilit remediul la problemă, şi anume procurorii nu mai au voie să ancheteze legiuitorii pe viitor. Mai multe informaţii, aici.

Comentând discursul lui Tudorel Toader, protestatarii au catalogat drept abuzivă atât decizia CCR, care i-a oferit lui Toader "oportunitatea" de a îi evalua pe Kovesi şi Lazăr, cât şi decizia de a-i monitoriza pe procurori.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Ştiam exact ce va spune, ştiam şi că nu va avea curajul să se atingă de şefa DNA şi de Procurorul General, pentru că ştiţi şi dvs., UE, americanii, ambasadorii, MCV-ul şi Strada, din pricina asta nu puteau să-şi permită aşa ceva. În rest, înţeleg că doreşte să controleze DNA-ul şi procuratura generală, ceea ce mi se pare ieşit din comun", a declarat o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Pornind de la decizia CCR care a fost, din punctul meu de vedere, una abuzivă pentru că DNA nu a cercetat deloc ceea ce spuneau ei, dimpotrivă, era vorba de nişte fapte penale pe care chiar se pare că le-au constatat, au înaintat dosarul la procuratura generală şi mă aştept să se continue cercetarea, să nu se blocheze aici, deşi observ că ministrul Justiţiei, care este vîrful de lance al PSD, şi-ar dori să blocheaze această anchetă. În fine, de fapt doresc să-i anihileze pe cei doi şi dacă nu au putut alt fel cică vor fi monitorizaţi, în ce fel nu ştiu, vom vedea, oricum nici nu avea calitatea să-i demită. Cei doi puteau fi demişi doar de CSM. El jongla cu Constituţia, spunea unele articole de ici de colo, omitea altele, de fapt el nu are dreptul să-l demită dacă este să respecte legea şi Constituţia. Ştiind asta nici nu i-a demis dar a vrut să-i intimideze", a adăugat protestatara.

"(Tudorel Toader n.r.)– frumos ar fi fost să spun domnia lui, dar nu-mi vine, dat fiind personajul - îşi permite să-i ia la întrebări pe oameni a căror capacitate este dovedită şi recunoscută, cum ar fi dna Kovesi, care a fost recent nu doar felicitată ci şi premiată pentru activitate, şi vine ministrul Justiţiei şi spune: "hmmm, parcă nu e chiar aşa de bine ce faceţi, suntem cu ochii pe voi". Mi se pare culmea ironiei să fie ei cu ochii pe justiţie, pentru că, să fim serioşi, toţi cei care suntem aici în Piaţă nu mai credem nici măcar în virgula sau punctul din anunţurile pe care le spun toţi, începând cu Dragnea şi terminând cu ultimul parlamentar al cărui nume nici nu-l ştiu de la PSD", a adăugat o altă protestatară.

"L-am urmărit şi am două observaţii. Prima – părea foarte senin, deloc deranjat de situaţia penibilă în care s-a pus el pe el – să ţină jurnaliştii 45 de minute bolborosind un bla bla fără sfîrşit - şi cred că important să reţinem este că sunt ei cu ochii pe statul de drept şi pe justiţie. Nu au reţinut ei că noi suntem cu ochii pe statul de drept. Şi că vor fi monitorizaţi atent dna Kovesi cât şi dl. Lazăr, şi că dacă nu or să fie cuminţi or să primească o joardă şi câte un raport de 18 pagini de fiecare dată când or să mai comită vreun gest necugetat", spune o altă tânără.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Printre protestatari a venit şi Clotilde Armand de la USR, care şi-a exprimat convingerea că, în orice moment, dacă ordonanţe precum OUG 13 s-ar relua, oamenii ar fi masiv în stradă.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Să ştiţi că nu am mai venit de o săptămână – 10 zile, şi am văzut că sunt mai mulţi oameni şi a fost pur şi simplu o plăcere. (...) Am văzut că este încă o determinare foarte mare, m-a bucurat acest lucru şi se vede că la orice moment dacă este nevoie mobilizarea se poate întâmpla imediat. Adică, dacă într-adevăr sunt semne că aceste ordonanţe s-ar relua eu spun că a doua zi aici se face o mobilizare foarte mare şi este un lucru foarte bun şi le mulţumesc tuturor care sunt aici care păstrează această flacără vie ca Sistemul să ştie că aici este o rezistenţă care nu va abandona", a declarat Armand.

* * *

Pe pagina de Facebook Corupţia Ucide a fost lansat un nou apel la un protest pentru ziua de miercuri, zi când ministrul Justiţiei va anunţa rezultatele evaluării Procurorului General, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, intraţi în colimator pentru anchetarea OUG 13.

"După 56 de zile în stradă, miercuri urmează runda doi. Până acum am rezistat, acum e timpul să luptăm din nou!
Vă încurajăm să daţi share masiv la event, deoarece s-ar putea să fie cel mai important protest de la momentul OUG 13!

Ministrul Justiţiei va comunica rezultatele evaluării sale cu privire la activitatea şefei DNA, Codruţa Kovesi şi a Procurorului General, domnul Augustin Lazăr. Dacă vor încerca să forţeze demisia acestora, de data asta vom fi mai mult de 600 000 ca să le fie clar, odată pentru totdeauna, că statul de drept şi respectarea legii nu sunt valori negociabile. Societatea civilă nu va tolera niciodată un atac la independenţa Justiţiei. Nu suntem Rusia şi nu vom lăsa o mână de hoţi să îşi facă de cap cu România! Au fost votaţi să guverneze, nu să fure!

Luni, şefa DNA a fost la Ministerul Justiţiei, chemată la explicaţii de către ministrul Tudorel Toader. Da, acel ministru care a susţinut la Parlamentul European zilele trecute că nu conţinutul OUG13 a fost motivul pentru care 600 000 de oameni au ieşit în stradă, ci ora la care a fost dată ordonanţa", scriu organizatorii evenimentului, programat să aibă loc în Piaţa Victoriei, lângă Guvern.

Reamintim că de 56 de zile - astăzi a 57-a - în Piaţa Victoriei din Bucureşti se protestează zi de zi pentru revenirea la normalitate, la o Românie în care politicienii să facă legi pentru cetăţeni, nu pentru a servi intereselor lor şi a unor clici. Protestatarii #rezist cer demisia lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu, pe care-i consideră principalii vinovaţi pentru adoptarea infamei OUG 13 precum şi înlăturarea corupţilor din demnităţi şi funcţii publice.

Referitor la evaluarea celor doi procurori şefi, pe 12 martie, după ce CCR a pronunţat decizia prin care a constatat că DNA a perturbat activitatea Guvernului anchetând adoptarea OUG 13, Toader a anunţat că va discuta cu Augustin Lazăr şi, separat, cu Laura Codruţa Kovesi şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând ca apoi să ia o decizie finală inclusiv cu privire la revocarea lui Lazăr şi Kovesi. Ministrul a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca "cei doi să demisioneze până atunci".