Rusia a convenit să furnizeze cărbuni şi electricitate Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Michel Porro / Getty Images)

Rusia a convenit să furnizeze cărbune şi electricitate Ucrainei, care se confruntă, pe fondul conflictului cu separatiştii din estul industrial al ţării, cu o lipsă de resurse necesare industriei energetice, relatează Reuters.

Decizia survine la o zi după ce Kievul a declarat că va suspenda serviciile de tren şi de autobuz către Crimeea, blocând practic traficul către regiunea ocupată de Moscova în luna martie a acestui an. Kievul a mai întrerupt electricitatea către Crimeea în trecut.

Rusia va furniza cărbune şi electricitate Kievului, fără să primească plata în avans, anunţă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

”Putin a luat decizia să înceapă aceste furnizări din cauza situaţiei critice a resurselor energetice (din Ucraina) şi în pofida lipsei unei plăţi în avans”, a afirmat Peskov.

Rusia plănuieşte să furnizeze 500.000 de tone de cărbune pe lună către Ucraina, a declarat vicepremierul Dmitri Kozak. Este pregătită să furnizeze alte 500.000 de tone de cărbune, în cazul în care se încheie un contract suplimentar, a adăugat acesta.

Rezervele de cărbune ale Ucrainei se ridică la 1,5 milioane de tone, comparativ cu rezervele normale de iarnă care se ridică la 4,5 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Energiei.

Ucraina dispunea în trecut de resurse suficiente pentru electricitate, dar lunile de conflicte cu forţele pro-ruse au întrerupt transporturile de cărbune către centralele electrice, care generează în jur de 40% din curentul său.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei al Ucrainei, Volodimir Demchisin, a declarat că au avut loc discuţii cu ministrul rus al Energiei pe tema cărbunilor şi a rezervelor de electricitate. Încercările iniţiale de a importa cărbune au fost sistate după oprirea mai multor transporturi la graniţă.

Resursele vor veni la preţul intern din Rusia, a afirmat Kozak, adăugând că speră ca prin această mişcare va ajuta la asigurarea furnizării sustenabile de energie către Crimeea.

Acesta nu a afirmat dacă problema traficului dintre Ucraina şi Crimeea s-a rezolvat. Totodată, Rusia va furniza electricitate Ucrainei, fără să precizeze volumul resurselor.

Kievul acuză Rusia că a orchestrat mişcarea separatistă din Ucraina, în timp ce Moscova acuză guvernul de la Kiev că nu recunoaşte drepturile minorităţii ruse din estul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe