Rusia a găsit o modalitate pentru a desfăşura o misiune de pace în Donbas; Kievul refuză

Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)

Rusia propune Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie cu privire la desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas (estul Ucrainei), în zona prăbuşirii avionului de linie malaezian, pentru ca experţii internaţionali să-şi poată realiza în condiţii de securitate cercetările la faţa locului, informează Ria Novosti.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul vizitei sale la Duşanbe (Tadjikistan).

'Când auzim pe fundalul unor fapte evidente apeluri către Rusia de a asigura accesul experţilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului Boeing 777 (în regiunea Doneţk), nu am o altă reacţie decât de a sugera Consiliului de Securitate să adopte o rezoluţie dacă crede că Rusia poate face aceasta. Lasă să adopte o rezoluţie în care să invite Rusia să-şi desfăşoare forţe de menţinere a păcii şi să asigure perimetrul de securitate la locul prăbuşirii avionului', a afirmat Lavrov.

'Aceasta este desigur o ipoteză, plecând de la absurditatea situaţiei actuale, dar absurditatea ar trebui să aibă, de asemenea, o limită', a adăugat ministrul rus de externe, în contextul în care confruntările între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi continuă în apropierea locului în care s-a prăbuşit avionul malaezian, iar echipa de experţi internaţionali nu a reuşit nici miercuri să se deplaseze la faţa locului pentru investigaţii.

Kievul susţine că a asigurat o încetare a focului pe o rază de 20 de km de locul unde se află fragmentele avionului şi, posibil, rămăşiţe pământeşti ale victimelor zborului MH17, acuzând rebelii că ar fi plasat dispozitive explozive în jurul sitului.

În ultimele trei zile, atât Ministerul american al apărării, cât şi NATO au informat asupra unei redislocări şi suplimentări de trupe ruse la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, ceea ce i-a făcut pe experţi să creadă că Moscova se pregăteşte pentru o eventuală 'intervenţie umanitară' pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a respins categoric o astfel de posibilitate, motivând că nu se confrunta cu un conflict care să necesite desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii, mai ales a uneia ruseşti.

'Ucraina nu traversează un conflict care ar necesita din punctul de vedere al dreptului internaţional desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii, în plus ruseşti', a afirmat Valeri Cialîi, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, citat de Ria Novosti.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) urmează să dezbată joi, într-o sesiune extraordinară, desfăşurarea unei misiuni de poliţie internaţională în cadrul anchetei asupra prăbuşirii avionului malaezian. În cadrul acestei şedinţe, deputaţii ucraineni ar urma sa ratifice acorduri în acest sens, încheiate între Kiev, Olanda şi Australia, două ţări care au pierdut 193, respectiv 28 de cetăţeni.

De altfel, o parte din această şedinţă parlamentară se va derula 'cu uşile închise' pentru a discuta despre ancheta asupra prăbuşirii Boeing-ului 777 al companiei Malaysia Airlines, doborât la 17 iulie de o rachetă în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatişti proruşi, consideraţi responsabili de această tragedie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe