Rusia a mărit producţia de petrol, depăşind cota stabilită în acordul OPEC

(Getty Images)

După trei luni de capacitate constantă, producţia de ţiţei a Rusiei a crescut în luna martie la 10,97 milioane barili pe zi, înregistrând cel mai ridicat nivel din aprilie 2017, în condiţiile în care două companii ruseşti şi-au mărit producţia.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Energiei, producţia petrolieră rusă pentru luna martie a fost de 46,39 tone, sau 10,97 milioane barili pe zi, în creştere faţă de cele 41,85 milioane de tone din luna februarie, adică 10,95 milioane barili pe zi.

Nivelul producţiei din luna martie a demonstrat prima creştere de acest gen din decembrie 2017 şi este puţin deasupra cotei stabilite pentru Rusia în acordul de reducere a producţiei încheiat cu OPEC.

Kremlinul a promis, potrivit acordului încheiat între ţările OPEC şi non-OPEC, că va renunţa la 300.000 barili pe zi din producţia Rusiei înregistrată în octombrie 2016, care a fost cea mai mare producţie în aproape 30 de ani: 11,247 milioane barili pe zi.

Luna trecută, cei mai mari doi producători ruşi de petrol, Rosneft şi Lukoil, şi-au mărit nivelul producţiei cu 0,1 % comparativ cu luna februarie, potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Energiei, citate de Reuters.

Respectarea de către ruşi a acordului încheiat între ţările OPEC şi non-OPEC a fost în procent de 93,4%, a precizat luni ministrul Energiei, Alexander Novak. Totuşi, el a reiterat că ţara sa este dedicată atingerii obiectivului reechilibrării pieţei petrolului.

La începutul acestei luni, Novak a confirmat din nou că Rusia va continua să respcte acordul până la sfârşitul acestui an sau chiar şi în 2019 dacă va fi necesar.

OPEC a declarat că este dedicată în totalitate eliminării supraproducţiei globale de petrol. În plus, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat săptămâna trecută că ţara sa şi Rusia urmăresc să îşi consolideze cooperarea în privinţa producţiei de ţiţei încă un deceniu, sau chiar două.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie