Rusia a trimis un contingent militar masiv în estul Ucrainei [video]

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Rusia a trimis, miercuri, un convoi masiv format din tancuri, autovehicule blindate şi sisteme de lansatoare de rachete în Ucraina, deschizând un nou front în războiul împotriva forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

Un convoi de ”până la 100” de tancuri, autovehicule blindate şi lansatoare de rachete a fost văzut călătorind pe un drum către Telmanove, un oraş aflat la aproximativ 80 de kilometri în sudul oraşului ocupat de rebeli Doneţk, şi la 20 de kilometri de graniţa rusă, a comunicat armata Ucrainei, potrivit AFP.

Contingentul militar a venit din Rusia, a declarat o sursă militară ucraineană pentru AFP.

”Credem că acesta este echipament rus. Nu poţi să cumperi 100 de tancuri la o piaţă în Doneţk sau Lugansk”, a declarat sursa. ”Bineînţeles că au venit de peste graniţă.”

Miercuri, jurnaliştii AFP care călătoreau în sudul oraşului Telmanove au găsite urme de şenile şi au auzit explozii.

Armata ucraineană a mai depistat un grup mai mic de vehicule care trecuse graniţa dinspre Rusia, la aproximativ 110 kilometri est de Doneţk, iar apoi s-a îndreptat spre oraşul ucrainean ocupat.

Convoiul includea ”şase lansatoare de rachete Grad, opt camioane acoperite Kamaz şi două camioane Ural pline cu personal”, s-a precizat în comunicatul armatei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrii Lisenko, a anunţat că un grup de soldaţi ruşi a trecut graniţa ucraineană în autovehicule blindate şi camioane şi a intrat în oraşul Amvrosiivka.

Armata ucraineană se confruntă intens cu forţele pro-Rusia în jurul oraşelor Horlivka şi Illovaysk. În recenta evoluţie a conflictelor, forţele guvernamentale au ucis aproximativ 200 de paramilitari şi au distrus mai multe tancuri şi sisteme de lansatoare, a adăugat Lisenko.

Marţi, la Minsk, preşedintele ucrainean, omologii săi din Rusia, Kazahstan şi Belarus şi o delegaţie europeană condusă de şeful afacerilor externe ale UE, au început negocierea pe tema conflictului din Europa de Est şi restaurarea relaţiilor dintre Europa şi Rusia.