Rusia ar putea boicota Forumul din Davos dacă magnaţii ruşi vor fi ţinuţi la distanţă

Un lunetist stă de pază pe acoperişul unui hotel în timpul Forumului Economic Mondial din Davos, Elveţia, 22 ianuarie 2018.
Un lunetist stă de pază pe acoperişul unui hotel în timpul Forumului Economic Mondial din Davos, Elveţia, 22 ianuarie 2018. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Kremlinul a declarat că va lua în considerare boicotarea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, în cazul în care magnaţii ruşi nu vor fi primiţi la prestigioasa întâlnire, potrivit RFE/RL.

“Dacă toate aceste decizii ce îi vizează pe reprezentanţii sectorului de afaceri rusesc nu se schimbă, atunci va trebui să luăm o decizie cu privire la anularea participării la forumul de la Davos a funcţionarilor de stat şi a companiilor ruseşti în care statul are o miză”, a afirmat marţi premierul rus Dmitri Medvedev.

La forumul de la Davos, care are loc în ianuarie 2019, participă lideri internaţionali din sectorul politic şi al afacerilor.

Anterior s-a raportat că unor miliardari ruşi aflaţi pe o listă neagră a Statelor Unite, inclusiv Oleg Deripaska şi Viktor Vekselberg, li s-a cerut să nu participe la eveniment.

Decizia a fost luată sub presiunea Washingtonului, a precizat publicaţia britanică Financial Times, citând surse anonime familiare cu această problemă.

O serie de magnaţi ruşi au fost sancţionaţi de SUA la începutul acestui an, deoarece Washingtonul penalizează Rusia pentru “activităţi ostile”, inclusiv presupusa interferenţă cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.