Rusia arestează UN specialist în informatică. Comunitatea open source îngrijorată

(Captură Foto)

Organizaţia Debian, care produce o populară versiune de Linux, a şters cheile [de acces] atribuite dezvoltatorului de programe Dmitri Bogatov, după ce acesta a fost arestat de autorităţile ruse pentru presupusa utilizare a Internetului în organizarea de proteste. Sau, după cum s-a exprimat agenţia rusă de ştiri de stat TASS, pentru “terorism şi tentativa de a organiza tulburări în Moscova”.

Rusia a fost cu câteva săptămâni în urmă, zguduită de demonstraţii motivate de corupţie, iar autorităţile caăută acum metode de a intimida şi hărţui persoanele care au contribuit activ la valul de proteste.

Bogatov a fost şi el luat în vizor, fiind acum trimis din nou în custodia autorităţilor pentru două luni. Dar specialistul în informatică susţine că nu se afla la tastatura sa în momentul în care au fost postate mesajele care făceau apel la desfăşurarea de proteste. Mai mult, Bogatov a declarat că va coopera cu autorităţile ruse.

Dar arestarea sa a speriat echipele mai multor proiecte la care a lucrat, precum Debian, pentru care Bogatov “menţine în prezent câteva pachete pentru linia de comandă şi câteva unelte de sistem”.

Debian a publicat un comunicat în care susţine că este alături de Bogatov şi speră ca va fi tratat corect şi va avea parte de un “proces corect”. Dar proiectul a luat, totuşi, anumite “măsuri pentru a-şi securiza sistemele, înlăturând cheile lui Dmitri în cazul în care acestea sunt compromise”.

Rusia este cunoscută pentru modul dur în care tratează dizidenţa, dar şi pentru activităţile de spionaj pe care le desfăşoară hackerii şi trolii sub conducerea Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură