Rusia avertizează împotriva atacării Phenianului cu noi sancţiuni sau măsuri militare

Rusia a avertizat miercuri împotriva aplicării de noi sancţiuni sau măsuri militare la adresa Coreei de Nord, chiar dacă aliaţii SUA au cerut noi penalizări privind înăsprirea limitelor asupra muncitorilor nord-coreeni care lucrează în Rusia şi China.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Într-o discuţie telefonică cu secretarul de stat american Rex Tillerson, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut Statelor Unite să se abţină de la acţiuni militare sau de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după ce aceasta a lansat marţi, deasupra nordului Japoniei, o rachetă balistică capabilă să transporte un focos nuclear, a afirmat Ministerul rus de Externe.

Deşi preşedintele american Donald Trump a sugerat după noul test nord-coreean posibilitatea unei acţiuni militare sau a unor noi sancţiuni, afirmând că “toate opţiunile sunt pe masă”, SUA nu a făcut până acum presiuni pentru luarea de noi măsuri.

Totuşi, Marea Britanie şi Japonia au promovat la ONU posibilitatea aplicării de noi sancţiuni, susţinând că măsurile precedente, inclusiv limita privind muncitorii nord-coreeni care lucrează în străinătate, nu au mers suficient de departe.

“Este momentul potrivit pentru a lua în considerare alte restricţii asupra regimului [nord-coreean], ţinând cont de faptul că restricţiile aplicate până acum cu siguranţă nu i-au determinat [pe nord-coreeni] să schimbe cursul” acţiunilor lor, a declarat miercuri în New York ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft.

“Un alt lucru pe care l-am putea lua în considerare este extinderea limitei asupra muncitorilor străini... pentru a vedea dacă putem face mai mult pentru a preveni fluxul de bani [către Phenian] din partea cetăţenilor nord-coreeni care lucrează în străinătate”, a adăugat el.

Rycroft a făcut referire la o limită aplicată asupra muncitorilor nord-coreeni printr-o rezoluţie adoptată în 5 august de Consiliul de Securitate al ONU, care a cerut tuturor ţărilor să refuze să mai angajeze muncitori din Coreea de Nord ca parte a unui pachet de sancţiuni economice dure impuse ca răspuns la rachetele balistice testate în această vară de regimul comunist izolat.

Investigatorii ONU au declarat că majoritatea celor 60.000 până la 100.000 de nord-coreeni care lucrează în străinătate sunt angajaţi în Rusia şi China şi câştigă cumulat între 1,2 miliarde şi 2,3 miliarde de dolari pe an – asigurând o injectare semnificativă de valută străină în Coreea de Nord, într-un moment în care accesul său la valutele puternice este limitat de sancţiuni.

Japonia s-a alăturat Marii Britanii în vederea înăspririi limitelor asupra muncitorilor nord-coreeni care lucrează în străinătate, sugerând de asemenea sancţionarea exporturilor petroliere şi de textile ale Phenianului în cadrul unei noi runde de sancţiuni, a precizat Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marţi Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice deasupra Japoniei, dar nu a cerut noi sancţiuni. În schimb, Consiliul a cerut o reluare a negocierilor cu Phenianul.

După condamnarea Coreei de Nord de către ONU, Ambasadorul rus la ONU, Vitali Nebenzia, a declarat că Moscova se opune aplicării de noi sancţiuni, adăugând că aceste presiuni produc un efect redus. În acelaşi timp, el a cerut “soluţii paşnice, diplomatice şi politice” şi a precizat că “nu există niciun fel de soluţie militară la problemele din Peninsulă Coreeană”.

Atât Rusia cât şi China, care a declarat la rândul ei că se opune adoptării unor sancţiuni suplimentare anti-Phenian după lansarea rachetei nord-coreene deasupra Japoniei, au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

În timpul convorbirii telefonice cu secretarul de stat american, Lavrov a avertizat SUA să nu ia măsuri militare împotriva regimului comunist al dictatorului Kim Jong-un, deoarece o astfel de decizie va avea “consecinţe imprevizibile”.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a ridicat la rândul său posibilitatea unei acţiuni militare, declarând pe Twitter că “discuţiile nu reprezintă un răspuns” la problema nord-coreeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe