Rusia avertizează: “Militarizarea spaţiului este o cale spre dezastru”

(Getty Images)

Ordinul preşedintelui american Donald Trump ca Pentagonul să creeze o “forţă spaţială” ca o ramură separată a serviciilor armate a atras deja critici dure, iar un senator rus a mers mai departe şi a avertizat că “militarizarea spaţiului este o cale spre dezastru”.

Criticii au avertizat că Washingtonul riscă să încalce acorduri internaţionale cheie ce reglementează demilitarizarea spaţiului şi astfel ar putea destabiliza ordinea internaţională, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Există un risc major ca americanii să comită grave încălcări în acest domeniu... dacă se ia în considerare ceea ce fac în alte sfere”, a declarat Viktor Bondarev, directorul Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei Ruse.

Trump nu a fost explicit în afirmaţiile lui, dar a menţionat că speră să obţină “dominaţia” în spaţiu, ignorând faptul că SUA este semnatară a unui acord din 1967 privind spaţiul extraatmosferic care interzice amplasarea de arme nucleare în spaţiu. Totuşi, SUA pare să îşi fi făcut un obicei din a se retrage din acordurile internaţionale majore. De exemplu, fostul preşedinte George W. Bush s-a retras din Tratatul privind Rachetele Anti-balistice, iar Rusia a ameninţat că va răspunde “dur” în cazul în care SUA încalcă acordul privind spaţiul extraatmosferic prin trimiterea de arme de distrugere în masă pe orbită. Totodată, acel tratat interzice statelor să construiască baze militare pe Lună.

Totuşi, încălcarea “acordului privind spaţiul extraatmosferic” ar putea crea probleme deoarece - în discursul în care a anunţat crearea forţei spaţiale - Trump a menţionat crearea unei “prezenţe permanente” pe Lună, deşi nu a precizat în mod clar că ar fi vorba de o prezenţă “militară”. Preşedintele american a mai afirmat că este nevoie de o Forţă Spaţială – “separată, dar egală” cu alte ramuri ale armatei – pentru ca SUA să menţină un avantaj tactic în faţa adversarilor săi geopolitici, precum China şi Rusia.

Discutând cu CNN după discursul susţinut de Trump, un analist a evidenţiat motivul pentru care “dominarea” spaţiului va fi atât de importanţă pentru apărarea naţională în viitor: “Nu îmi place termenul ‘frontieră finală’ însă (spaţiul) este avantajul final. Spaţiul nu domină o zonă geografică restrânsă – domină continente, oceane”, a declarat locotenent-colonelul american Rick Francona.

Un congresman american a avertizat că SUA este deja în urmă şi că “Rusia şi China” domină cursa spaţială.

“Rusia şi China ne depăşesc în privinţa capabilităţilor spaţiale şi trebuie să dedicăm o forţă separată a cărei misiune va fi doar una spaţială”, a declarat Mike Rogers.

China a avertizat cu privire la planificata “dominare” a spaţiului de către SUA.