Rusia avertizează SUA să nu intervină în Venezuela

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat SUA să nu intervină în problemele interne ale Venezuelei, potrivit RFE/RL.

Ministerul rus de Externe a susţinut că Lavrov a făcut comentariile, marţi, într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Mike Pompeo.

Departamentul de Stat nu a confirmat imediat că a avut loc această discuţie telefonică.

Totodată, ministerul rus a menţionat că Lavrov l-a înştiinţat pe Pompeo că Rusia este pregătită pentru consultări privind Venezuela.

Moscova a furnizat ajutoare în valoare de miliarde de dolari guvernului lui Nicolas Maduro în ultimii ani, chiar şi în condiţiile în care ţara sud-americană a alunecat într-un haos economic.

Între timp, Washingtonul îl susţine pe liderul opoziţiei Juan Guaido şi a depus eforturi pentru a convinge lideri internaţionali să îl recunoască pe acesta ca lider legitim al ţării.

Potrivit declaraţiei ministerului rus, Lavrov a criticat de asemenea planurile de înăsprire a sancţiunilor impuse Rusiei de către SUA în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, precizând că noile sancţiuni vor afecta relaţiile bilaterale.

Publicaţia The Financial Times a notat marţi că SUA şi Uniunea Europeană se apropie de un acord privind noi sancţiuni comune împotriva Rusiei pentru otrăvirea lui Skripal şi pentru confiscarea de către Marina rusă a trei nave ucrainene în apropierea Strâmtorii Kerci în noiembrie 2018.