Rusia cere Moldovei şi Transnistriei să semneze un acord pentru garanţii

Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe.
Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe. (Captură Foto)

Moscova insistă pentru semnarea unui acord între Chişinău şi Tiraspol asupra unor garanţii privind implementarea înţelegerilor la care au ajuns părţile, a declarat publicaţiei Izvestia adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin.

Karasin a notat că Rusia acceptă rezultatele negocierilor în formatul 5 2 ce au avut loc la Viena în 27-28 noiembrie. Negocierile implică Republica Moldova şi Transnistria ca părţi ale conflictului, Rusia şi Ucraina ca state garante şi mediatori, OSCE în calitate de mediator şi SUA şi UE în calitate de observatori.

“Din păcate, aceasta a fost singura întâlnire pe întreaga durată a preşedinţiei austriece a OSCE. Pe lângă aprobarea deciziilor luate de părţile implicate în conflict, a fost semnat un protocol care stabileşte etapele următoare conform strategiei ‘paşilor mărunţi’. Este important să menţinem atenţia focusată pe implementarea acestor acorduri şi să ne asigurăm că nu există niciun fel de obstacole artificiale”, a afirmat oficialul rus.

Karasin a susţinut că întâlnirile dintre preşedintele moldovean Igor Dodon şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, desfăşurate în ianuarie şi martie 2017, au dat un nou impuls procesului de negociere. El a evidenţiat necesitatea unor eforturi sistematice pentru a crea o atmosferă de încredere şi a avertizat că “graba exagerată” ar putea avea doar efectul opus.

Între timp, Vladimir Ţurcan, parlamentar moldovean din partea Partidului Socialiştilor, a afirmat într-un interviu cu Izvestia că un acord bilateral suplimentar privind garanţiile va fi util, adăugând că propunerea Moscovei a venit la momentul potrivit.

Reprezentanţi ai ambelor parţi au oferit asigurări că sunt dedicaţi implementării acordurilor pentru a obţine rezultate în 2018.