Rusia construieşte barăci militare pe insule disputate în apropierea Japoniei

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Moscova a declarat că a construit noi barăci pentru a găzdui trupele aflate pe un lanţ de insule disputate situat în apropierea Japoniei şi că va construi structuri militare suplimentare în zonă în anul 2019, potrivit RFE/RL.

Anunţul Ministerului rus al Apărării va nemulţumi probabil Tokyo, care doreşte ca Rusia să îşi reducă activitatea militară pe lanţul de insule administrat de Kremlin, cunoscut în Japonia ca Teritoriile Nordice şi în Rusia ca Insulele Kurile de Sud.

Apartenenţa celor patru insule a fost disputată de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când au fost ocupate de Uniunea Sovetică.

Disputa teritorială a deteriorat relaţiile dintre Moscova şi Tokyo, iar un tratat de pace oficial postbelic între cele două părţi încă nu a fost semnat.

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declaraţie că Moscova plănuieşte să staţioneze săptămâna viitoare un număr de soldaţi în patru complexe de locuit ce au fost construite pe două dintre acele insule.

De asemenea, ministerul a mai susţinut că au fost staţionaţi soldaţi în două astfel de structuri similare în 2017 şi că alte trei barăci vor fi construite în 2019.

“Pe ambele insule avem structuri moderne şi încălzite pentru depozitarea armelor şi vehiculelor blindate”, se mai precizează în declaraţie, adăugând că se vor mai construi structuri similare suplimentare.

Kremlinul a mai susţinut că premierul japonez Shinzo Abe ar putea vizita Rusia în 21 ianuarie 2019, în cazul în care Rusia şi Japonia îşi amplifică eforturile pentru a relaxeze situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe