Rusia critică planurile SUA de a crea un focos nuclear cu putere redusă

(Getty Images)

Rusia a condamnat Statele Unite pentru planurile de a crea focoase nucleare cu “randament scăzut” şi a avertizat că acestea conduc la creşterea probabilităţii unui război nuclear.

Tensiunile dintre Moscova şi Washington s-au amplificat şi mai mult după ce Administraţia Naţională de Securitate Nucleară a SUA (NNSA) a anunţat luni că a început producţia acestor focoase la uzina Pantex din statul Texas.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat crearea “mini focosului nuclear” W76-2 pentru extinderea arsenalului SUA după Evaluarea situaţiei nucleare din 2018. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că mini focosul “reduce limita utilizării armelor nucleare şi, bineînţeles, amplifică riscul unui conflict nuclear”, potrivit Express.co.uk.

Lavrov a adăugat că arma “nu contribuie la securitatea globală”.

La evaluarea situaţiei nucleare de anul trecut, administraţia Trump a susţinut crearea focosului, precizând că acesta reduce şansele izbucnirii unui război nuclear.

Între timp, NNSA a declarat că până la sfârşitul anului fiscal 2019 Marina SUA va putea primi o serie de unităţi ale focosului W76-2.

W76-2 este o modificare a armei nucleare existente W76, însă dispune de o cantitate redusă de tritiu.

Potrivit lui Stephen Young, reprezentant de top al SUA în Uniunea Oamenilor de Ştiinţă Îngrijoraţi, puterea de explozie a focosului va fi redusă de la 100 kilotone de TNT la doar 5 kilotone, adică echivalentul a aproximativ unei treimi din puterea bombei nucleare lansate la Hiroshima în 1945.

Totuşi, Yung a criticat necesitatea armei nucleare cu randament scăzut, precizând că însuşi Trump este un motiv pentru a nu fi creată o astfel de armă.

Young a declarat publicaţiei The Guardian: “Există multe alte scenarii, în special cu un preşedinte care este imprevizibil şi care literalmente a întrebat: ‘De ce nu putem să ne folosim armele nucleare?’”

Printre alţi critici se regăseşte şi fostul secretar american al apărării William Perry, care a descris ideea ca fiind “extrem de neplăcută”.

Perry a afirmat: “Convingerea că trebuie să existe un avantaj tactic prin folosirea armelor nucleare – lucru pe care nu l-am auzit a fi discutat atât de deschis în SUA sau în Rusia de mulţi ani – se întâmplă acum în acele ţări, şi găsesc această situaţie ca fiind extrem de neplăcută”.

Criticile Moscovei cu privire la W76-2 au avut loc la câteva zile după ce NATO şi Rusia nu au reuşit să încheie o dispută privind o nouă rachetă rusească despre care aliaţii occidentali susţin că este o ameninţare pentru Europa, impasul aducând şi mai aproape SUA de retragerea dintr-un acord important pentru controlul armelor, potrivit Reuters.

La o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, delegaţi din cele 29 de state membre NATO şi-au reînnoit apelul adresat adjunctului ministrului rus de Externe pentru distrugerea unei rachete de croazieră capabilă nuclear înainte de expirarea termenului limită din 2 februarie.

Dacă nu se soluţionează acest impas, SUA este pe cale să înceapă un proces lung de 6 luni de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, pas anunţat la începutul lunii decembrie după ce a acuzat Moscova de încălcare a prevederilor acordului.

Rusia neagă încălcarea termenilor tratatului, care a desfiinţat arsenalele de rachete cu rază medie ale celor două cele mai mari puteri nucleare ale lumii.