Rusia dă înapoi: Începe să recunoască omorârea unor militari ruşi din Siria

Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016.
Soldaţi ruşi călătoresc pe un blindat în apropiere de oraşul sirian Palmyra, 31 martie 2016. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a recunoscut că până la cinci ruşi ar fi murit în urma atacurilor din SUA din Siria la începutul acestei luni.

Unele rapoarte menţionau că luptele ar fi provocat uciderea a până la 200 de mercenari care încercau să preia o rafinărie de petrol sirian pe 7 februarie.

Kremlinul a negat orice legătură oficială cu luptătorii, un oficial rus al ministerului de externe respingând rapoartele.

Ştirile despre sute de decese în partea rusă sunt "dezinformare clasică", a declarat Maria Zakharova reporterilor în cadrul unui briefing de presă joi.

"Nu vorbim de 400, 200, 100 şi nici măcar de 10", a spus purtătorul de cuvânt. "Potrivit datelor preliminare, ca urmare a confruntărilor armate (...), am putea vorbi despre moartea a cinci persoane, probabil cetăţeni ruşi".

Administraţia preşedintelui Vladimir Putin susţine că niciun personal militar rus nu a fost ucis în ciocniri cu forţele conduse de SUA în Siria săptămâna trecută.

"Toate acestea sunt subiective, în special dacă victimele sunt cetăţeni ai Rusiei sau ai altor ţări", a spus Zaharova. "Aş dori să subliniez încă o dată că nu vorbim de personal militar rus".

Grupul de investigaţii Conflict Intelligence, a numărat şapte cetăţeni ruşi şi un ucrainean ucişi, într-un raport publicat miercuri.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, joi, că Moscova nu are nimic de adăugat la rapoartele privind decesele.

"Am spus deja tot ce am putea spune despre acest subiect, nu avem nimic de adăugat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Peskov a negat că Putin ar fi ordonat secretizarea detaliilor despre cetăţenii ruşi ucişi sau răniţi în Siria.

Comentariile sale survin în urma unei ştiri AFP, potrivit căruia peste 15 membri ai unor companii de securitate din sectorul privat au murit miercuri în aceeaşi regiune a Siriei.

Kremlinul este cunoscut pentru secretomania cu care îşi înconjoară operaţiunile deseori asimetrice - şi în special pierderile. În 2014, anul în care a invadat Crimeea, au existat numeroase scandaluri privind înmormântarea fără onoruri militare a soldaţilor ucişi în luptele cu armata şi militanţii ucraineni în regiunile estice ale Ucrainei.

Kremlinul se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale în martie, astfel încât problema contractorilor sau soldaţilor ruşi eventual omorâţi în Siria este capătă o importanţă deosebită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe