Rusia deplânge “sabotarea” proiectelor de gaz din Europa din motive “politice”

Moscova a criticat “sabotarea” gazoductului Nord Stream 2 şi a altor proiecte energetice din Europa. Ministrul rus al Energiei a precizat că Rusia este un garant al securităţii energiei.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak. (Andrey Rudakov/Bloomberg/Getty Images)

Într-un discurs la Congresul Mondial al Petrolului din Istanbul, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a declarat luni că cererea de energie va creşte în anii următori şi este esenţial ca livrările să nu fie stânjenite de politică.

“În ultimul timp, deseori am întâlnit limite artificiale impuse dezvoltării infrastructurii – o preferinţă artificială pentru anumite surse de energie şi furnizori”, a precizat el.

“Vedem un sabotaj deschis al proiectelor de infrastructură... care sunt, din punct de vedere economic, bine finanţate şi atrăgătoare pentru clienţi, precum, de exemplu, Nord Stream 2”, a adăugat Novak.

Proiectul de livrare a gazului rusesc Germaniei printr-un gazoduct care trece pe sub Marea Baltică a fost apreciat de Berlin, dar s-a lovit de ostilitate în Polonia şi în alte state membre UE îngrijorate de dependenţa lor de energia rusească.

Preşedintele american Donald Trump a propus recent să vândă statelor est-europene gaz natural lichefiat din SUA, susţinând că este vorba de o sursă de energie mai sigură decât gazul rusesc.

Ministrul rus a afirmat că aceste “consideraţii politice” sunt echivalentul unui anumit tip de “protecţionism” care încalcă regulile comerţului global.

“Rusia este un garant al securităţii energetice. Vedem un imens potenţial nerealizat pentru cooperare şi învestiţie”, a mai susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe