Rusia desfăşoară sisteme de rachete S-400 în peninsula ucraineană Crimeea

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Captură Imagine)

Criza care a început duminică între Rusia şi Ucraina în strâmtoarea Kerci se agravează rapid, întrucât Moscova a anunţat intenţia de a desfăşura noi sisteme de rachete sol-aer S-400 în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Marţi, preşedintele ucrainean a precizat într-un interviu televizat, că ţara sa se află “sub ameninţarea unui război total cu Rusia”, încercând astfel să justifice faptul că a instaurat legea marţială în ţară la sfârşitul săptămânii trecute

De asemenea, Reuters a relatat că o navă de luptă rusească a fost trimisă în Marea Azov, care este legată de Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci. În cadrul incidentului din weekendul trecut, Marina rusă a deschis focul asupra a trei navei ucrainene, pe care ulterior le-a capturat împreună cu echipajele acestora. Moscova a declarat că navele au pătruns în apele sale teritoriale şi au executat manevre periculoase.

Nava de luptă rusească a fost văzută miercuri de un corespondent Reuters plecând dintr-un port crimeean şi îndreptându-se spre Marea Azov. Se pare că este vorba de nava Viceamiral Zahari, specializată în detectarea minelor maritime.

Poroşenko a adăugat că “numărul unităţilor care au fost desfăşurate de-a lungul graniţei noastre a crescut dramatic”. El a făcut referire la rapoarte de informaţii nespecificate care au indicat că Moscova şi-a triplat forţele de-a lungul graniţei ruso-ucrainene de la anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Momentul ales pentru desfăşurarea sistemelor S-400 trimite un mesaj puternic Occidentului, care îşi comasează la rândul său forţele, Marea Britanie şi SUA trimiţând echipamente militare şi trupe suplimentare în Ucraina.

Agenţia rusă de ştiri TASS a declarat că o serie de sisteme S-400 Triumph au fost testate şi în curând vor fi amplasate în regim de luptă în Crimeea, potrivit unui comunicat publicat miercuri de serviciul de presă al Districtului Militar Sudic al Rusiei.

Comunicatul a mai precizat că soldaţi din unitatea de apărare aeriană cu rachete din cadrul Forţei Aeriene şi Districtului Militar Sudic care au fost trimişi în Crimeea au început deja să pregătească echipamentele pentru a fi transportate pe cale feroviară la o bază permanentă. “În viitorul apropiat, noul sistem va intra în regim de luptă pentru a apăra spaţiul aerian al Rusiei, înlocuind sistemul precedent de apărare aeriană”, a precizat un purtător de cuvânt al Districtului.

Un alt aspect al alegerii momentului trimiterii sistemului S-400 în Crimeea şi al anunţării legii marţiale în Ucraina, este faptul că ambele evenimente au loc cu doar câteva zile înaintea unei posibile întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin în marja summitului G20 care va avea loc în această săptămână în Argentina. Totuşi, liderul american a precizat după incidentul de duminică din strâmtoarea Kerci că s-ar putea să anuleze întâlnirea cu Putin.

Mai mult, potrivit Reuters: “Citând surse din cadrul cercurilor de guvernare ucrainene, publicaţia rusească Izvestia a raportat că Kievul a încercat să convingă Washingtonul – până acum fără succes – să deschidă o bază militară în Ucraina”. Totuşi, Reuters a susţinut că informaţia nu a putut fi confirmată independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe