Rusia: două staţii de monitorizare a testelor nucleare reduse la tăcere după explozia din Arhanghelsk

(Captură Foto)

Două dintre staţiile de monitorizare a radiaţiilor nucleare din Rusia au fost reduse la tăcere la două zile după o explozie misterioasă care a condus la o creştere bruscă a nivelului de radiaţii în nordul Rusiei la începutul acestei luni, a raportat The Wall Street Journal.

Oficialii ruşi spun că cel puţin cinci ingineri au fost ucişi în timpul testului unei rachete care a implicat „surse de putere pe bază de izotopi” pe o platformă din Marea Albă.

Experţi americani în armament nuclear sunt de părere că incidentul a implicat testarea de rachete cu motoare nucleare, o tehnologie pe care SUA atestat-o în anii '60 dar la care a renunţat din cauza pericolelor de explozie nucleară.

Patru staţii internaţionale concepute pentru monitorizarea activităţii nucleare au detectat „un eveniment care coincide cu explozia din Nionoksa, Rusia”, a declarat principalul organism mondial de interzicere a testelor nucleare în 10 august.

Staţiile Dubna şi Kirov au declarat pentru Organizaţia de Interzicere a Testelor Nucleare (OITN) că se confruntă cu „probleme de comunicaţii şi reţea” la scurt timp după explozie, conform unei declaraţii a directoarei Lassina Zerbo, acordată publicaţiei Wall Street Journal.

Cele două staţii fac parte dintr-o reţea internaţională de peste 300 de staţii înfiinţate pentru a verifica respectarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT). Cele două staţii sunt cele mai apropiate de regiunea Arhanghelsk unde a avut loc explozia.

„Aşteptăm rapoarte suplimentare cu privire la momentul în care staţiile sau sistemul de comunicaţii vor fi restabilite la funcţionalitate completă”, a spus Zerbo, citată duminică.

Daryl Kimball, şeful ONG-ului Arms Control Association, a numit perturbarea datelor „o coincidenţă foarte ciudată”.

„Probabil că doresc să ascundă anumite detalii tehnice ale sistemului de propulsie pe care încearcă să îl dezvolte şi nu reuşesc”, a declarat Kimball, citat de The Wall Street Journal. „Dar acesta nu este un motiv legitim pentru a opri transmiterea datelor de monitorizare a interzicerii testelor.”

Rusia a ratificat Tratatul în anul 2000, dar alte state care posedă tehnologie nucleară nu l-au ratificat încă.

Anul acesta, SUA a acuzat Rusia că a încălcat tratatul prin efectuarea de teste nucleare de nivel scăzut.

„Testele nucleare nu pot fi efectuate în secret”, a declarat parlamentarul rus Vladimir Şamanov ca răspuns la acuzaţiile de la acea vreme.